Název: A development of czech talking head
Další názvy: Vývoj české mluvicí hlavy
Autoři: Krňoul, Zdeněk
Železný, Miloš
Citace zdrojového dokumentu: KRŇOUL, Zdeněk; ŽELEZNÝ, Miloš. A development of czech talking head. In: Proceedings of ICSPL 2008: 9th Annual Conference of the International Speech Communication Association, Brisbane, Australia, September 22-26, 2008. [Baixas]: ISCA, 2008, p. 2326 - 2329. ISSN 1990-9772.
Datum vydání: 2008
Nakladatel: ISCA
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://www.kky.zcu.cz/cs/publications/ZdenekKrnoul_2008_ADevelopmentof
http://hdl.handle.net/11025/16944
ISSN: 1990-9772
Klíčová slova: syntéza vizuální řeči;mluvící hlava;animace tváře
Klíčová slova v dalším jazyce: synthesis of visual speech;talking head;facial animation
Abstrakt: Tento článek představuje výzkum na systému české mluvící hlavy. podává přehled metod použitých pro vizuální animaci řeči, parametrizaci lidské tváře a jazyka, potřebné zdroje dat a metodu syntézy. Trojrozměrný animační model je použit pro pseudo-svalové animační schéma pro vytvoření takové animace vizuální řeči, která je vhodná pro odezírání ze rtů. Prezentováno je také rozšíření animačního schématu pro dosažení přesnějších deformací především v oblasti rtů. Dále je formulován problém tvoření artikulqačních trajektorií pro vyřešení retních koartikulačních efektů. Je použit pro metodu syntézy založenou na výběru artikulačních cílů a interpolační technice.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper presents a research on the Czech talking head system. It gives an overview of methods used for visual speech animation, parameterization of a human face and a tongue, necessary data sources and a synthesis method. A 3D animation model is used for a pseudo-muscular animation schema to create such animation of visual speech which is usable for a lipreading. An extension of animation schema is presented to reach more precise deformations mainly in a lip area. Furthermore, a problem of forming articulatory trajectories is formulated to solve labial coarticulation effects. It is used for the synthesis method based on a selection of articulatory targets and interpolation technique.
Práva: © Zdeněk Krňoul - Miloš Železný
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
ZdenekKrnoul_2008_ADevelopmentof.pdfPlný text113,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/16944

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.