Název: Czech expressive speech synthesis in limited domain: comparison of unit selection and HMM-based approaches
Další názvy: Syntéza české expresivní řeči v omezené oblasti: Porovnání metody výběru jednotek a metody HMM
Autoři: Grůber, Martin
Hanzlíček, Zdeněk
Citace zdrojového dokumentu: GRŮBER, Martin; HANZLÍČEK, Zdeněk. Czech expressive speech synthesis in limited domain: comparison of unit selection and HMM-based approaches. In: Text, speech and dialogue. Berlin: Springer, 2012, p. 656-664. (Lectures notes in computer science; 7499). ISBN 978-3-642-32789-6.
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Springer
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://www.kky.zcu.cz/cs/publications/GruberM_2012_CzechExpressive
http://hdl.handle.net/11025/17189
ISBN: 978-3-642-32789-6
Klíčová slova: expresivní syntéza řeči;výběr jednotky;HMM;syntéza řeči;komunikační funkce
Klíčová slova v dalším jazyce: expressive speech synthesis;unit selection;HMM;speech synthesis;communicative functions
Abstrakt: Tato práce ze zabývá syntézou expresivní řeči v oblasti omezené na rozhovory mezi člověkem a počítačem na dané téma. Pro syntézu expresivní řeči byly využity dvě různé metody (metoda výběru jednotek a metoda HMM), obě se stejným popisem expresivity pomocí tzv. komunikačních funkcí. Takový popis expresivity se vztahuje na námi omezenou oblast a neklade si za cíl být obecným popisem expresivity v řeči. Výsledná syntetická řeč byla na základě poslechového testu vyhodnocena posluchači. Byla hodnocena jak kvalita řeči, tak schopnost přenášet na posluchače expresivitu. Práce také přináší srovnání obou použitých metod.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper deals with expressive speech synthesis in a limited domain restricted to conversations between humans and a computer on a given topic. Two different methods (unit selection and HMM-based speech synthesis) were employed to produce expressive synthetic speech, both with the same description of expressivity by so-called communicative functions. Such a discrete division is related to our limited domain and it is not intended to be a general solution for expressivity description. Resulting synthetic speech was presented to listeners within a web-based listening test to evaluate whether the expressivity is perceived as expected. The comparison of both methods is also shown.
Práva: © Martin Grůber - Zdeněk Hanzlíček
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
GruberM_2012_CzechExpressive.pdfPlný text119,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/17189

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.