Název: Právní nástroje ochrany zemědělských a lesních pozemků v ochraně přírody
Další názvy: The legal tools of protection of agricultural and forest land in nature conservation
Autoři: Ondrová, Martina
Vedoucí práce/školitel: Stejskal, Vojtěch
Oponent: Kopecký, Martin
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20106
Klíčová slova: životní prostředí;zemědělský půdní fond;pozemek určený k plnění funkcí lesa;ochrana přírody a krajiny;právní nástroje;ekonomické nástroje
Klíčová slova v dalším jazyce: environment;agricultural land;forest land;nature conservation;legal tools;economic tools
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá právními nástroji ochrany zemědělských a lesních pozemků v ochraně přírody, účinností těchto nástrojů a případně je navrhováno řešení konkrétního problému. V úvodu práce jsem uvedla důvody, které mě vedly k výběru tohoto tématu. V druhé kapitole jsou vysvětlena klíčová slova této práce. Třetí kapitola je věnována ústavním základům ochrany životního prostředí. Ve čtvrté kapitole jsou představeny právní nástroje používané v ochraně životního prostředí. Následující tři kapitoly jsou věnovány konkrétním právním nástrojům, které jsou obsaženy v zákoně č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, zákoně č. 289/1995 Sb., lesní zákon a v zákoně č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Tyto právní nástroje jsem v příslušných kapitolách představila a hodnotila jejich účinnost. Tam, kde je současná úprava podle mého názoru nevyhovující, jsem navrhla postup, jak by konkrétní problém mohl být vyřešen. V této problematice se uplatňují rovněž ekonomické nástroje, které zde mají důležité místo. Protože ekonomické nástroje nejsou předmětem této práce, jsou hodnoceny ve vztahu k nástrojům právním. V předposlední kapitole je uvedeno několik případů soudních rozhodnutí, které se vztahují k tématu práce. V závěru jsou shrnuty nejdůležitější poznatky.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with legal tools of protection of agricultural and forest land in nature conservation and also with their effect. Alternatively there is a suggestion of solution to concrete problem. In the introduction I mentioned the reasons which made me to choose this topic. Keywords are explaned in the second chapter. The third chapter is devoted to constitutional basis of environment protection. Legal tools which are used in environmental protection are introduced in the fourth chapter. Next three chapters are devoted to particular legal tools which are included in these laws: č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, č. 289/1995 Sb., lesní zákon, č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. I described these legal tools and I evaluated their effect in corresponding chapters. If the contemporary situation is unsuitable I proposed a motion how to solve a particular problem. Economic tools which have important place are used also in these issues. Economic tools are not topic of this thesis. Because of it they are only evaluated in relation to economic and legal tools. A few cases of judicial decision which belong to this topic are presented in the penultimate chapter. The most important findings are summed up in the end of the thesis.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DIPLOMOVA PRACE - Martina Ondrova 2015.pdfPlný text práce601,39 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-SCAN1650_000.pdfPosudek vedoucího práce167,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-op. Ondrova.pdfPosudek oponenta práce166,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-protokol Ondrova.pdfPrůběh obhajoby práce146,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20106

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.