Název: Vývoj úprav vodních toků ve městech - srovnávací studie Plzně a Grazu
Další názvy: Development of watercourses' modifications in cities - comparative study of Pilsen and Graz
Autoři: Ottová, Anna
Vedoucí práce/školitel: Kopp Jan, RNDr. Ph.D.
Oponent: Frajer Jindřich, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/23477
Klíčová slova: historický vývoj;úpravy vodních toků;revitalizace;povodně;geografie;plzeň;graz
Klíčová slova v dalším jazyce: historical development;modification of watercourses;revitalisation;flood;geography;pilsen;graz
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na vývoj úprav vodních toků ve městech na příkladech měst Plzně a Grazu. V práci je za pomoci odborné literatury proveden rozbor problematiky vodních toků a jejich úprav minulých i současných. Tyto aspekty a jejich vývoj jsou z několika hledisek porovnány ve městech Plzeň a Graz. Na základě map Stabilního katastru a aktuálních ortofoto snímků byly vytvořeny a následně porovnány mapové výstupy v ArcGIS 10. K dokreslení obrazu zpracovávaného tématu posloužily dobové pohlednice a fotografie ve srovnání s terénním průzkumem. Práce je doplněna poznatky z expertních rozhovorů s aktéry vodního hospodářství v Plzni i v Grazu. Téma současných úprav toků ve městech je velmi aktuální a je třeba inspirovat se a poučit se z historie této problematiky, což přispěje k efektivnímu plánování úprav vodních toků a jejich okolí v blízké budoucnosti.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis focuses on the development of watercourses' modification in cities, exemplified by the cities of Pilsen and Graz. This work includes an analysis of the issues surrounding waterways and changes to them, both past and present, which was carried out with the help of specialist literature. These factors and their developments are compared from various perspectives for the cities of Pilsen and Graz. On the basis of maps from the Stable Land Register and up-to-date orthophotographic images, I created and subsequently compared output maps in ArcGIS 10. Comparisons of period photographs with field research were used for the purpose of augmenting the debate on the subject. The thesis also includes findings obtained from interviews with professionals involved in water management in Pilsen and Graz. The subject of current waterway alteration projects in cities is very salient and we should draw on the history of these issues as a source of inspiration and instruction, which will contribute towards more effective planning of projects altering waterways and their surroundings in the near future.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
OTTOVA_ANNA_2016.pdfPlný text práce4,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ottova-p.oponenta.PDFPosudek oponenta práce1,27 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ottova-p.vedouci.PDFPosudek vedoucího práce1,11 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ottova.PDFPrůběh obhajoby práce373,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/23477

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.