Název: Radiologický asistent na operačním sále
Další názvy: Radiographer In The Operating Room
Autoři: Kozáková, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Svobodová Andrea, Mgr.
Oponent: Nedbal Pavel, Mgr. Bc. DiS.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24974
Klíčová slova: radiologický asistent;operační sál;c rameno;skiaskopie;radiační ochrana;operace;osteosyntéza
Klíčová slova v dalším jazyce: radiographer;operating room;c arm;fluoroscopy;radiation protection;operation;osteosynthesis
Abstrakt: Práce na operačním sále je nedílnou součástí pracovní náplně radiologického asistenta. Operační výkony v jednotlivých zdravotnických zařízeních se mohou podle povahy výkonu lišit, z toho vyplývají i rozdílné požadavky na provádění skiaskopické kontroly. Pracovní posloupnost však bývá zachována. Ve své práci se zabývám sálovou rentgenovou technikou, posloupností úkonů, které musí radiologických asistent provést před vstupem na operační sál, v průběhu operace i po jejím ukončení a v neposlední řadě radiační ochranou pacienta a členů operačního týmu. Popisuji skiaskopickou kontrolu při operacích prováděných na kostních strukturách, tedy operacích ortopedických a neurochirurgických operacích páteře. Také zmiňuji pracovní náplň radiologických asistentů při práci na dalších operačních sálech. Výzkum je zaměřen na aspekty práce radiologického asistenta na operačním sále a s tím související problematiku ve Fakultní nemocnici Plzeň.
Abstrakt v dalším jazyce: One of the activities that a radiographer performs is work in an operating room. Surgical procedures may vary in different health care institutions due to their purpose, which leads to various demands on performing the fluoroscopy itself. The operating procedure is however maintained. This bachelor thesis deals with fluoroscopy techniques, the sequence of operation which needs to be performed by a radiographer before entering the operating room, during the surgery itself and at the end of the surgery. What is also mentioned is how to protect against radiation not only the patient but also the surgery team members. This thesis also deals with fluoroscopy controls during the surgery procedures on bone structures that means on orthopaedic surgery treatments and neurosurgery treatments of the spine. The workload of radiographer in other operating rooms is also mentioned in this thesis. The research is focused on the work aspects of a radiographer in the operating room and therefore connected with the Faculty hospital Pilsen.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Kozakova Radiologicky asistent na operacnim sale 2016.pdfPlný text práce3,65 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kozakova VP.pdfPosudek vedoucího práce1,19 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kozakova OP.pdfPosudek oponenta práce788,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kozakova.pdfPrůběh obhajoby práce389,34 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24974

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.