Název: Rok v kuchyni. Tradiční sváteční a slavnostní pokrmy v Bavorsku a v Čechách.
Další názvy: Year in the kitchen. Traditional holiday and festive delicacies in Bavaria and Bohemia.
Autoři: Ježková, Simona
Vedoucí práce/školitel: Salcmanová Eva, Mgr.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27503
Klíčová slova: bayern;böhmen;traditionelle küche;feste;feiertage;bräuche
Klíčová slova v dalším jazyce: bavaria;bohemia;the traditional cuisine;holidays;celebrations;traditions
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá tradičními svátečními pokrmy v Bavorsku a v Čechách. Je rozdělena na dvě hlavní části. První teoretická část obsahuje přehledný seznam svátků, které se slaví jak v Bavorsku, tak v Čechách. Tento seznam je rozdělen podle ročních období a jsou zde uvedeny především informace o tradiční kuchyni a zvycích. Ty jsou stručně popsány a porovnány. Při tvorbě praktické části bylo využito dotazníkového šetření. Tento dotazník se týká svátků a tradiční sváteční kuchyně v Bavorsku a v Čechách. Na základě tohoto dotazníku bylo zjišťováno, jaké svátky se slaví v Čechách a v Bavorsku a jak vnímají respondenti pojem "tradiční sváteční bavorské/české jídlo". Dotazník se zabýval také otázkou, jaké je povědomí lidí z Bavorska a z Čech o sváteční tradiční kuchyni jejich sousední země. Součástí bakalářské práce je i malá kuchařka s vybranými tradičními bavorskými a českými recepty, která je k nalezení v příloze.
Abstrakt v dalším jazyce: The subject of this bachelor´s thesis is the traditional festive cuisine of Bavaria and Bohemia. It is divided into two parts. The first theoretical part contains an overview of the kinds of holidays celebrated in both Bavaria and Bohemia. This overview is divided according to the seasons of the year and it provides mainly information concerning the traditional cuisine and customs. These are briefly described and compared. The compiling of the practical part utilized a survey based on questionnaires, the subject of which was the traditional cuisine of both countries. On the grounds of this survey an investigation was conducted regarding the kinds of holidays celebrated in both countries and the ways in which the respondents perceived the term "traditional festive Bavarian/Bohemian cuisine". The questionnaire further pursued the issue of the respondent´s awareness of the festive cuisine of the adjacent country. This thesis also contains a short recipe book comprised of chosen dishes, which is included in the appendix.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KNJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP Jezkova 2017.pdfPlný text práce3,29 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jezkova_vp.pdfPosudek vedoucího práce1,46 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jezkova_op.pdfPosudek oponenta práce993,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jezkova_obh.pdfPrůběh obhajoby práce304,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27503

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.