Název: Projev gotiky v sakrálním prostoru regionu Blatenska
Další názvy: Expression of Gothic in Religious Architecture of the Region Blatensko
Autoři: Kloučková, Jitka
Vedoucí práce/školitel: Hečková Petra, Mgr. Ph.D.
Oponent: Míchalová Zdeňka, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27996
Klíčová slova: sakrální prostor;gotika;blatná;blatensko;křesťanství;kostel;architektura;historie;kostel nanebevzetí panny marie v blatné;kostel sv. václava v kadově;kostel sv. petra a pavla v bělčicích;kostel sv. voršily v újezdci;kostel sv. bartoloměje v kocelovicích.
Klíčová slova v dalším jazyce: sacral space;gothic style;blatna;region blatensko;christianity;church;architecture;history;the church of assumption of the virgin mary in blatna;the church of st. wenceslas in kadov;the church of st. peter and pavel in belcice;the church of st. vorsila in ujezdec and the church of st. bartolomej in kocelovice
Abstrakt: Diplomová práce se věnuje sakrálnímu prostoru jihočeského regionu Blatenska. V práci jsou sledovány nejen projevy gotiky na vybraných sakrálních stavbách, ale i další vývoj a proměny staveb s postupem staletí. Jedna z prvních kapitol práce se zabývá gotickým slohem se zaměřením na oblast jižních Čech. Následuje představení řešeného regionu. Krátkým exkursem práce je kapitola o významné regionální osobnosti: děkanovi J. P. Hille. Předmětem výzkumu jsou tyto sakrální stavby: kostel Nanebevzetí Panny Marie v Blatné, kostel sv. Václava v Kadově, kostel sv. Petra a Pavla v Bělčicích, kostel sv. Voršily v Újezdci, kostel sv. Bartoloměje v Kocelovicích. Výsledkem práce může být příspěvek k zvýšení regionálního povědomí v oblasti dané problematiky. Práce sleduje historický a architektonický vývoj konkrétních objektů. Vývoj sakrálních budov je vždy spjat s vývojem dané lokality.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with the expressions of the Gothic style in southern Bohemia, specifically in the region of Blatensko. The intention of this thesis is to present manifestations of the Gothic style in sacral space of region Blatensko and next development and changes during the centuries. One of the introductory chapters is devoted to the Gothic period, which included the beginnings of Gothic architecture in Bohemia (incl. South Bohemia). This part is followed by description of the region Blatensko in its current and past form. There is also some place given to the introduction of J. P. Hille: an important regional personality. The buildings which are included into the theme of this study: The Church of Assumption of the Virgin Mary in Blatna, The Church of St. Wenceslas in Kadov, The Church of St. Peter and Pavel in Belcice, The Church of St. Vorsila in Ujezdec and The Church of St. Bartolomej in Kocelovice. This diploma thesis is to contribute to the regional awareness of this topic. The chosen sacral buildings are presented in terms of its historical and architectural sites. Their development mirrors the development of the location.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Klouckova.pdfPlný text práce5,33 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
klouckova_heckova.pdfPosudek vedoucího práce3,65 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
klouckova_michalova.pdfPosudek oponenta práce1,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
klouckova_O.pdfPrůběh obhajoby práce383,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27996

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.