Název: Vývoj a současný stav cukrovarnictví v oblasti Austrálie a Oceánie
Další názvy: Development and current state of sugar production capacities in Australia and oceanina area
Autoři: Smutka, Luboš
Hinke, Jana
Pulkrábek, Josef
Citace zdrojového dokumentu: SMUTKA, L., HINKE, J., PULKRÁBEK, J. Vývoj a současný stav cukrovarnictví v oblasti Austrálie a Oceánie. Listy cukrovarnické a řepařské, 2018, roč. 134, č. 12, s. 415-419. ISSN 1210-3306.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Vuc Praha
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/30947
ISSN: 1210-3306
Klíčová slova: Austrálie, Oceánie, cukr, cukrovar, výroba, kapacita, provoz.
Klíčová slova v dalším jazyce: Australia, Oceania, sugar, sugar plant, production, capacity, operation.
Abstrakt: Článek se zabývá výrobou cukru a dostupnými výrobními kapacitami v Oceánii a Austrálii. Cílem tohoto článku je zjistit současný stav výrobních kapacit na regionální úrovni resp. v jednotlivých oblastech. Je specifikována úroveň produkce (cca 5,2 mil. tun cukru ročně, resp. téměř 40 mil. tun cukrové třtiny za rok) a jeho vývoj (cca 0,8% růst objemu výroby cukru za rok). Pozornost je věnována také výrobním kapacitám (31 rafinerií cukru s instalovaným denním výkonem 300 000 m3 cukrové třtiny denně) a jejich koncentrace (HHI 2203, tj. Vysoká úroveň tržní koncentrace). Zajišťují se nejdůležitější hráči působící na regionálním trhu. Austrálie dominuje výrobním kapacitám regionu (cca 91% v rámci regionu). Výroba cukru v regionu je relativně koncentrovaná. Jen málo společností ovládá významnou část výroby a instalovaných výrobních kapacit. Analýza také ukázala významný potenciál ke zvýšení výrobních kapacit (2 nové rafinérie jsou ve výstavbě a jejich odhadovaná kapacita je téměř 22 000 t cukrové třtiny denně) a zejména vývozní kapacity v regionu (současný objem vývozu činí 3,5-4 mil. t za rok). Jedním z negativních rysů ovlivňujících produkci cukru v regionu je volatilita počasí; časté cyklóny a sucha měly negativní vliv na objem výroby.
Abstrakt v dalším jazyce: The article deals with sugar production and available production capacities in Oceania and Australia. The aim of this article is to identify the current state of production capacities at the regional level and its individual areas. The level of production (cc 5.2 mil. t of sugar per year, or rather almost 40 mil. t of sugar cane per year) and its development (cc 0.8% sugar production volume growth per year) is specified. Attention is also paid to production capacities (31 sugar refineries with the installed daily capacity of cc 300,000 t of sugar cane per day) and their concentration (HHI 2203 i.e. high level of market concentration). The most important players operating on the regional market are identified. Australia dominates the production capacities of the region (cc 91% within the region). Sugar production within the region is relatively concentrated. Only a few companies control a significant portion of production and installed production capacities. The analysis also showed a significant potential to increase production capacities (2 new refineries are under construction and their estimated capacity is nearly 22,000 t of sugar cane per day) and especially export capacities within the region (current export volume is 3.5–4 mil. t per year). One negative feature affecting sugar production in the region is weather volatility; frequent cyclones and droughts have had a negative effect on the volume of production.
Práva: Plný text není přístupný.
© Vuc Praha
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFU)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Autralie,Oceanie.pdf4,19 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/30947

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD