Název: Pokročilé metody tepelného zpracování pružinových ocelí
Autoři: Kotous, Jakub
Vedoucí práce/školitel: Nacházelová Daniela, Ing. Ph.D.
Oponent: Jirková Hana, Dr. Ing.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31622
Klíčová slova: asr;sferoidizace karbidů;žíhání na měkko;pružinová ocel;54sicr6
Klíčová slova v dalším jazyce: asr;carbide spheroidisation;soft annealing;spring steel;54sicr6
Abstrakt: Hlavním úkolem je porovnání mikrostruktur a vlastností po dvou různých typech sferoidizačního žíhání v pružinové oceli 54SiCr6. Úvodem jsou charakterizovány druhy pružinových ocelí a jsou popsány jejich možnosti tepelného zpracování. Popisovány jsou vlivy na mikrostrukturu a výsledné mechanické vlastnosti po zušlechtění. Práce vychází z návrhu a optimalizace dvou výchozích stavů materiálu: po konvenčním dlouhodobém žíhání na měkko a po zrychlené sferoidizaci Accelerated Spheroidisation and Refinement (ASR).
Abstrakt v dalším jazyce: The main objective is to compare microstructures and properties of spring steel 54SiCr6 after two different types of spheroidising treatment. In the introduction, type of springs steel are characterized and descriptions are given of their heat treatment. Effects of heat treatment on the microstructure and resulting mechanical properties after quenching and tempering are outlined. This work deals with design and optimization of two conditions of the material: upon conventional long-time soft annealing and upon Accelerated Spheroidisation and Refinement (ASR).
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KMM)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Jakub Kotous 2018.pdfPlný text práce5,8 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodnoceni_DP Kotous.pdfPosudek vedoucího práce194,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Oponentni_posudek_DP_Kotous.pdfPosudek oponenta práce232,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kotous -prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce318,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31622

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.