Název: Současná literární tvorba určená dětem předškolního věku a její využití při rozvoji myšlení dětí
Další názvy: Contemporary literary creation intended for pre-school children and its use in the development of children's thinking
Autoři: Virágová, Kamila
Vedoucí práce/školitel: Bína Daniel, Doc. PhDr. Ph.D.
Oponent: Zelenková Věra, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33261
Klíčová slova: knihy;literatura;pedagogika;dítě;učitel;rodiče;předškolní vzdělávání;myšlení
Klíčová slova v dalším jazyce: books;literature;pedagogy;child;teacher;parents;preschool education;thinking
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá všeobecným významem knihtisku pro předškolní děti, používání dětské literatury pedagogickými pracovníky při výchově a vzdělávání, využití literatury pro děti v mateřských školách a předškolních zařízeních, dále vysvětlí a popíše klíčové pojmy, jak je literatura zahrnuta do Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní výchovu. Také z části zkoumá problematiku využívání literatury jako didaktické pomůcky. Cílem práce je charakteristika žánrů literatury pro děti, zkoumání kvality textu a samotné pojetí literární tvorby, která by měla pomáhat rozvíjet myšlení u dětí předškolního věku. Kromě teoretické části má práce i svou praktickou část. Cílem průzkumu je zjistit, jaké žánry knih pro předškolní děti v Karlovarském kraji jsou nejoblíbenější a které jsou považovány za nejkvalitnější. Do výzkumu se zapojí pedagogičtí pracovníci a rodiče předškolních dětí.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis deals with the general importance of the printing press for preschool children, the use of children's literature by pedagogical staff in education, use of literature for children in kindergartens and preschool facilities, and it explains and describes key concepts of literature included in The Framework Educational Program for Preschool Education . It also examines the issue of using literature as a didactic aid. The purpose of the thesis is to characterize the genres of literature for children, to examine the quality of the text and the concept of literary work itself, which should help to develop the thinking of pre-school children. Besides the theoretical part, the thesis also has its practical part. The aim of the survey is to find out what genres of books for preschool children in the Karlovy Vary region are the most popular and which are considered the highest quality. The research will involve pedagogical staff and parents of pre-school children.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace 2018 (1).pdfPlný text práce1,47 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
viragova_bina.pdfPosudek vedoucího práce20,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
viragova_zelenkova.pdfPosudek oponenta práce34,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
viragova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce127,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33261

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.