Název: O sociologické imaginaci
Další názvy: On the Sociological Imagination
Autoři: Kobes, Tomáš
Citace zdrojového dokumentu: KOBES, T. O sociologické imaginaci. Sociální studia, 2019, roč. 16, č. 1, s. 147-162. ISSN: 1214-813X.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Masaryk University
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85072776184
http://hdl.handle.net/11025/35390
ISSN: 1214-813X
Klíčová slova: sociologická imaginace;Mills;sociální metafyzika;sociální kritika
Klíčová slova v dalším jazyce: sociological imagination;Mills;social metaphysics;social criticism
Abstrakt: Esej se zaměřuje na problematičnost sociologické imaginace Charlesa Wrighta Millse a její relevance pro současnou sociální vědu. Millsův koncept sociologické imaginace obsahuje několik závažných problémů utvářených na nereflektovaném generálním předsudku činícím rozdíl mezi strukturou a subjektem, který ze sociologie vytváří jistý druh sociální metafyziky. V důsledku toho je sociální kontext pojímán jako neproblematická oblast pro racionalizaci aktérského jednání a myšlení a sociologická imaginace sociologovi propůjčuje absolutní kritickou pozici, která ho paradoxně ve jménu spravedlnosti a svobody staví proti člověku.
Abstrakt v dalším jazyce: This article discusses the controversy of the sociological imagination as it was developed by Charles Wright Mills and its relevance for the current epistemology of social science. His notion of the sociological imagination has several problems due to the unreflected general prejudice distinguishing between structure and subjectivity, which creates from sociology a kind of social metaphysics. As a result, social context is conceptualised as an unproblematic domain used for the rationalisation of an actor’s behaviour and knowledge, and the sociological imagination gives the sociologist an absolute critical position which situates him paradoxically in the name of justice and freedom against humanity.
Práva: Plný text není přístupný.
© Masaryk university
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KSS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Kobes 2019_O sociologické imaginaci.pdf287,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/35390

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD