Název: The quality of life of women in puerperium – the introduction of the mother-generated index (MGI) questionnaire
Další názvy: Kvalita života ženy v poporodním období – představení dotazníku mother-generated index (MGI)
Autoři: Hendrych Lorenzová, Eva
Bártlová, Sylva
Ratislavová, Kateřina
Citace zdrojového dokumentu: HENDRYCH LORENZOVÁ, E., BÁRTLOVÁ, S., RATISLAVOVÁ, K. The quality of life of women in puerperium – the introduction of the mother-generated index (MGI) questionnaire. Kontakt, 2019, roč. 21, č. 2, s. 164-171. ISSN 1212-4117.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: University of South Bohemia
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85073277644
http://hdl.handle.net/11025/36115
ISSN: 1212-4117
Klíčová slova: porodní asistence;komunitní péče porodní asistentky;Mother-Generated Index;mateřství;kvalita života po porodu
Klíčová slova v dalším jazyce: Midwifery;Midwifery Community Care;Mother-Generated Index;Motherhood;Quality of life after childbirth
Abstrakt: Poporodní období představuje kritické a transformační období pro každou ženu, novorozence, a i novou rodinu, a to na úrovni jak fyzické, tak psychické, energetické, ale i sociální. Cílem tohoto příspěvku je blíže představit dotazník Mother-Generated Index, který by mohl být využíván v komunitní praxi porodních asistentek při péči o ženy po porodu. Pro zpracování této přehledové studie byla použita metoda obsahové analýzy dokumentů. Dokumenty byly vyhledávány ve vědeckých databázích ESCOhost, Science Direct, Pro Quest, Nursing Ovid, Google Scholar, PubMed, Scopus. Vyhledávání a zpracování dostupných studií probíhalo od února do dubna 2018. V konečném výběru bylo identifikováno kritériím vyhovujících osm studií. Dotazník Mother-Generated Index byl prokázán jako validní nástroj popisující subjektivně vnímanou kvalitu života ženy po porodu smíšenými metodami. Je možné ho využít i v transkulturním prostředí. Dotazník byl do českého jazyka přeložen v roce 2014, výzkumné závěry jeho použití u žen po porodu zatím čekají na svoje zveřejnění.
Abstrakt v dalším jazyce: The period of puerperium is a critical and transformational period in the life of every woman, newborn and new family on a physical, psychological and social level. Study design: Descriptive review study. Goal: The goal of this article is to present the Mother-Generated Index questionnaire, which could be used in the community practice of midwives while nursing women in puerperium. Methods: We used a content document analysis. The documents were searched for in scientific databases, such as EBSCOhost, Science Direct, Pro Quest, Nursing Ovid, Google Scholar, PubMed or Scopus. The search and the processing of available studies were carried out from February to April 2018. The final selection included eight studies that met the criteria. Conclusions: The Mother-Generated Index questionnaire resulted as a valid tool which described the subjectively perceived quality of life of women in puerperium and used mixed sets of methods. It is possible to use it in a trans-cultural environment as well. The questionnaire was translated into Czech in 2014, but the research results of its use in women in puerperium are waiting to be published.
Práva: © University of South Bohemia
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KOS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Kontakt, Eva Hendrych Lorenzová.pdf391,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36115

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD