Název: Rozvoj spolkové aktivity v Předlitavsku od druhé poloviny 19. století s důrazem na vznik a působení Národní jednoty pro východní Moravu
Další názvy: Development of the Association Activity in Cisleithania since the Second Half of the 19th Century with an Emphasis on the Establishment and Activoties of the National Association of Eastern Moravia
Autoři: Fischerová, Eva
Citace zdrojového dokumentu: FISCHEROVÁ, E. Rozvoj spolkové aktivity v Předlitavsku od druhé poloviny 19. století s důrazem na vznik a působení Národní jednoty pro východní Moravu. Dvacáté století/The Twentieth Century, (v evidenci periodického tisku na MK ČR pod názvem 20. STOLETÍ – 20th CENTURY), 2018, roč. 2018 (10), č. 2, s. 7-23. ISSN 1803-750X.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Karolinum
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/36119
ISSN: 1803-750X
Klíčová slova: Česká menšina;Němci;obrané jednoty;Národní jednota pro východní Moravu
Klíčová slova v dalším jazyce: Czech Minority;Germans;Protective Associations;National Association of Eastern Moravia
Abstrakt: Studie se zabývá vznikem, organizací a činností národní obranné jednoty, která existovala na východní Moravě v letech 1885-1948. Jedná se o Národní jednotu pro východní Moravu, která se věnovala ochraně "hraničářů" před sílícím německým obyvatelstvem. Uvedený spolek se věnoval hospodářským, sociálním i kulturním aktivitám. Členové jednoty se podíleli na sčítání lidu, pomáhali s organizací voleb a rovněž finančně podporovali český průmysl. Sdružení mimo jiné poskytovalo i nejrůznější typy půjček a podílelo se na vzdělávání a kulturním životě lidí, kteří žili v pohraničních oblastech.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper deals with foundation, organization and activity of the national protective association, which existed in the eastern Moravia in the period of 1885-1948. It was the National Association of Eastern Moravia and it protected the so-called "border guards" against the growing German population. The association performed economic, social and cultural activities. For instance, the members of the association participated in the censuses, helped with the organization of elections and financially supported the Czech industry. Among other things, the association provided various types of loans, was involved in education and cultural lives of the people who lived in the border regions.
Práva: © Karolinum
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KHV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
článek Fischerová.pdf1,74 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36119

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD