Název: Legenda o Judovi Dvojčeti: Analýza apokryfních tomášenských textů
Další názvy: The Legend of Judas, the Twin: Analysis of Apocryphal Thomasine Texts
Autoři: Špiclová, Zdeňka
Citace zdrojového dokumentu: ŠPICLOVÁ, Legenda o Judovi Dvojčeti: Analýza apokryfních tomášenských textů. Pantheon, 2018, roč. 13, č. 1, s. 48-65. ISSN 1803-2443.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Katedra religionistiky Filozofický fakulty Univerzity Pardubice
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/36430
ISSN: 1803-2443
Klíčová slova: Tomáš Juda Didymos;Tomášovo evangelium;Skutky Tomášovy;Ježíš;rané křesťanství;hnutí tomášenců
Klíčová slova v dalším jazyce: Thomas Judas Didymos;Gospel of Thomas;Acts of Thomas;Jesus;Early Christianity;Thomasine Community
Abstrakt: Raněkřesťanskému bádání je již dlouho známa stará syrská tradice, která ztotožňovala apoštola Tomáše, nazývaného též Tomáš Juda Didymos, s Ježíšovým bratrem Judou a nadto ho považovala, dle jeho přízvisek Tomáš (Θωμα, což bylo v semitském prostředí vykládáno z aramejského to‘má, tedy dvojče) a Didymos (Δίδυμος, což v řečtině znamená také dvojče), za Ježíšovo dvojče. V této studii se pokusím nalézt a určit textové pasáže, které jsou touto tradicí, spojenou především s raněkřesťanskou sektou tomášenců, ovlivněné a prosazují ji. Předmětem analýzy budou jak novozákonní texty: synoptická evangelia a především Janovo evangelium, tak apokryfní spisy, zaštítěné apoštolovým jménem: Tomášovo evangelium a především Skutky Tomášovy. S touto tradicí se pojí pro kulturní dějiny jeden velmi podstatný aspekt. Je jím specifická christologie, přesněji řečeno jesuologie, kterou hnutí tomášenců zastávalo. Tomášenci totiž prezentovali Ježíše jakožto člověka, jakožto učitele moudrosti.
Abstrakt v dalším jazyce: Early Christian had long known the old Syrian tradition that identified the Apostle Thomas, known also as Thomas Judas Didymos, as Jesus' brother Judas and moreover, this tradition considered him, accordig to his sobriquet Thomas (Aramaic for twin) and Didymos (in Greek also means a twin) as the twin of Jesus. In this study I will try to find particular text passages influenced by this tradition, that is connected mostly with early Christian Thomasine community. The subjects of analysis will be New Testament texts: the synoptic gospels and, mainly, the Gospel of John, but also the apocryphal writings, sealed by the apostle's name: the Gospel of Thomas and the Acts of Thomas. One very major aspect is connected with this tradition, in terms of cultural heritage. This aspect is specific christology, or, more precisely, jesuology, represented by Thomasine community.Thomasine community presented Jesus as a man and as a teacher of wisdom.
Práva: Plný text není přístupný.
© Katedra religionistiky Filozofické fakulty Univerzity Pardubice
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFI)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Studie - Pantheon Špiclová.pdf7,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36430

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD