Název: Využití zobrazovacích metod při podezření na týraní dítěte
Další názvy: The use of imaging methods on suspicion of child abuse
Autoři: Sovová, Martina
Vedoucí práce/školitel: Vondráková Renata, MUDr.
Oponent: Vondráková Alena, MUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38908
Klíčová slova: syndrom can;týrání dětí;syndrom třeseného dítěte;zobrazovací metody;oznamovací povinnost
Klíčová slova v dalším jazyce: child abuse and neglect syndrome (can syndrome);child abuse;shaken baby syndrome;imaging methods;notification duty
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá využitím zobrazovacích metod při vyšetřování podezření na týrání dítěte. Skládá se z části teoretické a části praktické. Teoretická obsahuje stručné shrnutí pediatrické radiologie, popis anatomie nejčastěji postižených struktur nebo částí těla a obecnou charakteristiku využívaných zobrazovacích metod. Dále je v práci popsán syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte, a především jednotlivá vyšetření na zobrazovacích metodách využívaná v této problematice. Poslední kapitolou teoretické části je stručné vymezení vhodného přístupu radiologického asistenta k pacientovi s podezřením na syndrom CAN. V praktické části je zpracována statistika pro zjištění výskytu syndromu týraného dítěte na území České republiky. Dále je uvedeno 6 kazuistik týraných dětí, u nichž byly využity zobrazovací metody k diagnostice syndromu týraného dítěte.
Abstrakt v dalším jazyce: The Bachelor thesis deals with the use of imaging methods in investigation on suspicion of child abuse. It is composed of theoretical and practical part. Theoretical part includes brief summary of pediatric radiology, description of anatomy of the most frequently affected structures or parts of body and general characteristic of the used imaging methods. Furthermore, the child abuse and neglect syndrome is described, and primarily particular examinations on the imaging methods used in this issue. Last chapter of theoretical part is a brief definition of suitable approach of radiographer to a patient suspected of CAN syndrome. The practical part includes statistics for detection of child abuse syndrome in the Czech Republic. Furthermore, there are six case reports where imaging methods were used to diagnose child abuse syndrome.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vyuziti-zobrazovacich-metod-pri-podezreni-na-tyrani-ditete.pdfPlný text práce1,86 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sovova_VP.pdfPosudek vedoucího práce1,15 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sovova_OP.pdfPosudek oponenta práce1,27 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sovova.pdfPrůběh obhajoby práce349,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38908

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.