Název: Hodnocení možnosti ostrovních provozů v České republice
Další názvy: Island operation possibility assessment in Czech Republic
Autoři: Voňka, Jakub
Vedoucí práce/školitel: Mužík Václav, Ing. Ph.D.
Oponent: Vajnar Vladimír, Ing.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39445
Klíčová slova: elektrizační soustava;přenosová soustava;distribuční soustava;tranzitní toky;topologie sítí elektrizační soustavy v české republice;systémové služby;podpůrné služby;ostrovní provoz;frekvenční plán;diagram zatížení;vývoj bilance a výroby elektřiny;blackout;velkokapacitní bateriové systémy;možnosti lokálních ostrovů v české republice;výrobny;statutární města.
Klíčová slova v dalším jazyce: electrification system;transmission system;distribution system;transit flows;power grid topology in the czech republic;system services;support services;island operation;frequency plan;load diagram;balance and electricity development;blackout;large capacity battery systems;local island options in the czech republic;factories;statutory cities.
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení možnosti ostrovních provozů v České republice. Práce se zabývá analýzou ostrovního provozu pro distribuční a přenosové sítě vvn 110 kV k městům s počtem obyvatel okolo 100 tisíc. První fáze kapitol je teoretická k pochopení elektrizační soustavy jako takové, jsou zde nastíněny hlavní problematiky, které by mohli vést k ostrovnímu provozu. V dalších dvou kapitolách jsou z kodexu ČEPS uvedeny služby SyS a PpS, které jsou převážně zaměřeny pro regulaci k zajištění bezporuchového provozu elektrizační soustavy, a rovněž pojednává o problematice ostrovního provozu. Dále se práce krátce zmiňuje o velkokapacitních kontejnerových zdrojích v České republice, které budou mít v budoucnosti velké uplatnění pro elektrizační soustavu spojenou s vyrovnáváním odchylek a akumulací elektrické energie (například pro obnovitelné zdroje elektrické energie). V závěrečné kapitole analyzuji lokální ostrovní provozy v České republice pro vybraná města, kde zmiňuji hlavní lokální výrobny elektrické energie s jejich instalovaným výkonem. Na závěr bakalářské práce jsem udělal pro vybraná dvě města hlubší analýzu s doporučením o schopnosti města přejít do ostrovního provozu pouze za pomoci místních zdrojů.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis is focused on the evaluation of the possibility of island operations in the Czech Republic. The thesis deals with the analysis of island operations for distribution and transmission networks 110 kV to cities with a population about 100 thousand. The first part of the chapters is theoretical to understand the electrification system as such, outlines the main issues that could lead to island operation. In the next two chapters there are listed SyS and PpS services from the CEPS Code, which are mainly focused on regulation to ensure reliability of the electrification system, and also deals with the issue of island operation. Furthermore, the thesis briefly mentions high-capacity container sources in the Czech Republic, which will in the future be of great use for the electrification system, associated with balancing imbalances and accumulation electricity energy (for example, for renewable electricity sources). In the final chapter, I analyze local island operations in the Czech Republic for selected cities, where the main local electricity generating plants with theirs installed capacity are mentioned, and a deeper analysis and recommendation is made about whether the city is able to switch to island operation with the help of local resources.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska_prace_Jakub_Vonka2019.pdfPlný text práce4,06 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078701_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce994,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078701_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,06 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078701_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce177,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39445

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.