Název: Trestný čin vraždy v českém trestním právu
Další názvy: The murder in the Czech Criminal Law
Autoři: Černý, Filip
Vedoucí práce/školitel: Fastner Jindřich, JUDr.
Oponent: Škvain Petr, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41401
Klíčová slova: vražda;vrah;usrmcení;úmysl;trestní zákoník;trestní právo;lidský život
Klíčová slova v dalším jazyce: murder;murderer;killing;intention;criminal code;criminal law;human life
Abstrakt: Tématem této diplomové práce je trestný čin vraždy v českém trestním právu. Z počátku přibližuji historické souvislosti, které měly vliv na utváření trestního práva platného na našem území. Stěžejní kapitolou je vražda z pohledu platného českého práva. V této kapitole provedu intepretaci pojmů jako je vražda prostá, premeditativní a přiblížit okolnosti podmiňující použití vyšší trestní sazby, dále nastínit i jiné trestné činy z kategorie trestných činů proti životu. V předposlední kapitole porovnávám slovenskou a českou právní úpravu trestných činů proti životu. Poslední kapitola má za účel obohatit tuto práci o poznatky z kriminologie a kriminalistiky a nastínit aktuální situaci pomocí statistik Policie ČR.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this thesis is the crime of murder in Czech criminal law. Initially, I describe historical context that influenced the formation of the criminal law applicated at our territory. The main chapter is the murder from the perspective of the applicable Czech law. In this chapter, I interpret terms such as simple, premeditative murder and also explain the aggravating circumstances involving severe penalties as well as I outline other criminal offenses from the category of criminal offences against life. In the penultimate chapter, I compare Slovak and Czech legislation of criminal offenses from the category of criminal offences against life. The last chapter is intended to enrich this thesis with the findings of criminology and criminalistics and outline the current situation by using statistics of Police of the Czech Republic.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Filip Cerny (Trestny cin vrazdy v ceskem trestnim pravu) - pdf.pdfPlný text práce1,17 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci prace_Fastner Cerny.pdfPosudek vedoucího práce192,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta DP - Filip Cerny.pdfPosudek oponenta práce308,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr.Cerny.pdfPrůběh obhajoby práce253,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41401

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.