Název: Reference publication year spectroscopy (RPYS) of computer science papers from Eastern Europe
Další názvy: Referenční spektroskopie podle roku vydání (RPYS) publikací v oboru informatiky z východní Evropy
Autoři: Fiala, Dalibor
Bornmann, Lutz
Citace zdrojového dokumentu: FIALA, D., BORNMANN, L. Reference publication year spectroscopy (RPYS) of computer science papers from Eastern Europe. Aslib Journal of Information Management, 2020, roč. 72, č. 3, s. 305-319. ISSN 2050-3806.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Emerald
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85081293874
http://hdl.handle.net/11025/41910
ISSN: 2050-3806
Klíčová slova: referenční spektroskopie podle roku vydání (RPYS);citační analýza;informatika;východní Evropa;Web of Science
Klíčová slova v dalším jazyce: reference publication year spectroscopy (RPYS);citation analysis;computer science;Eastern Europe;Web of Science
Abstrakt: Účel: Tento příspěvek přináší výsledky případové studie zabývající se historickými kořeny východoevropských počítačových vědců. Design/metodologie/přístup: Studie je založena na analýze citovaných referencí pocházejících ze souboru přibližně 80 000 odborných informatických článků východoevropských výzkumníků publikovaných od roku 1989 do roku 2014. Využitím metody nazvané „referenční spektroskopie podle roku vydání (RPYS)“ pro historické analýzy založené na bibliometrických datech analyzujeme celkem 800 000 referencí citovaných v těchto publikacích. Identifikujeme nejvýznamnější roky zahrnující nejčastěji citovaná díla ( z let 1952, 1965 a 1975) a zaměřujeme se na tyto v oboru natolik vynikající publikační výstupy. Ukazujeme, jak se tyto vlivné publikace citovaly ve východní Evropě a obecně a na jaké vědní obory měly největší dopad. Výsledky: Pozoruhodnou publikací, jež měla podle všeho enormní vliv na východoevropskou počítačovou vědu, je Zadehův článek „Fuzzy sets“ v časopise „Information and Control“ z roku 1965. Demonstrujeme, že informatici z východní Evropy jsou v citačním chování konzervativnější než jejich protějšky ze západní Evropy a mají sklon citovat a starší a zavedenější výzkum. Originalita/hodnota: Jaké jsou historické kořeny vědců pracujících v určitém oboru nebo na konkrétním tématu? Existují konkrétní publikace – přelomová díla – která jsou důležitá pro jejich výzkum? Domníváme se, že tyto otázky zajímají výzkumníky mnoha vědních disciplín.
Abstrakt v dalším jazyce: Purpose: The current article presents the results of a case study dealing with the historical roots of Eastern European researchers in computer science. Design/methodology/approach: The study is based on an analysis of cited references stemming from a collection of around 80,000 computer science papers by Eastern European researchers published from 1989 to 2014. By using a method called “reference publication year spectroscopy” (RPYS) for historical analyses based on bibliometric data, we analyze around 800,000 references cited in those papers. We identify the peak years including most frequently cited publications (from 1952, 1965, and 1975) and focus on these outstanding works for the field. We show how these influential papers were cited in Eastern Europe and in general and on which scientific fields they have the most impact. Findings: A noteworthy publication that seems to have a tremendous effect on Eastern European computer science is Zadeh’s “Fuzzy sets” article which appeared in Information and Control in 1965. We demonstrate that computer scientists from Eastern Europe are more conservative in their citation behavior and tend to refer to older and more established research than their counterparts from the West. Originality/value: Which are the historical roots of researchers working in a particular field or on a specific topic? Are there certain publications – landmark papers – which are important for their research? We guess that these are questions bothering researchers in many fields.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Emerald
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KIV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Fiala(2020).pdf459,11 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41910

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD