Název: Posouzení raného vztahu matka-dítě v komunitním prostředí
Další názvy: Assessment of an early mother-child relationship in a community
Autoři: Hendrych Lorenzová, Eva
Bártlová, Sylva
Ratislavová, Kateřina
Citace zdrojového dokumentu: HENDRYCH LORENZOVÁ, E. BÁRTLOVÁ, RATISLAVOVÁ, K. Posouzení raného vztahu matka-dítě v komunitním prostředí. Pediatrie pro praxi, 2018, roč. 19, č. 6, s. 332-336. ISSN 1213-0494.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Solen
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85059780819
http://hdl.handle.net/11025/43003
ISSN: 1213-0494
Klíčová slova: psychologie raného mateřství;bonding;podpora vztahu matka / dítě;komunitní péče po porodu;dotazník MIRF Scale
Klíčová slova v dalším jazyce: psychology od early motherhood;bonding;maternal / child support;community care after childbirth;MIRF Scale questionnaire.
Abstrakt: Těhotenství, porod a poporodní období můžeme označit jako velmi senzitivní životní etapu a to jak pro matku, tak pro její dítě. Matka a její dítě jsou v těchto obdobích velmi propojeni a není možné pečovat o jednoho, aniž by to nesouviselo s druhým. V těchto obdobích je vhodné, aby se mezi matkou a jejím dítětem rozvíjela pozitivní emocionální vazba. Pozitivní emocionální vazba k dítěti pomáhá ženě být více v souznění s mateřskou rolí a lépe přijímat změny, které mateřství do jejího života přináší. Pro samotné dítě pak pozitivní emocionální vazba s matkou přináší pocity jistoty, lásky a formuje tak jeho budoucí emocionální život. Tento článek představuje specifickou škálu MIRF Scale (Mother-to-Infant Relation and Feeling Scale/ Škála vztahu mezi matkou a dítětem), kterou je vhodné použít v komunitním prostředí k posouzení emocionální vazby mezi matkou a jejím dítětem po porodu a také praktické rady, jak rozvoj pozitivní emocionální vazby mezi matkou a dítětem podpořit.
Abstrakt v dalším jazyce: Pregnancy, childbirth and postpartum periods are very sensitive for mother and child. Mother and her baby are very closely interconnected during these periods, and one cannot be cared for without the other. At these times, it is advisable to develop a positive emotional bond between the mother and her baby. A positive emotional bond helps a woman to be more in harmony with her maternity roles and better accept the changes maternity brings to her life. For the child itself, a positive emotional bond with mother brings feelings of love and affection, thus shaping his future emotional life. This article presents a specific range of MIRF Scale that can be used in a community environment to assess the emotional bond between the mother and her child after childbirth, as well as practical advice on how to develop a positive emotional bond between mother and baby.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Solen
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KOS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Pediatrie pro praxi, Hendrych Lorenzová.pdf1,56 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43003

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD