Název: Osvobození, vznik Československa, T. G. Masaryk a některé jeho myšlenky a ideály v tvorbě Franka Weniga
Další názvy: The liberation, the establishment of Czechoslovakia, T. G. Masaryk and some of his ideas and ideals in Frank Wenig’s work
Autoři: Bílková, Jitka
Citace zdrojového dokumentu: BÍLKOVÁ, J. Osvobození, vznik Československa, T. G. Masaryk a některé jeho myšlenky a ideály v tvorbě Franka Weniga. Kuděj, 2020, roč. 2019, č. 2, s. 53-84. ISSN 1211-8109.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Katedra filozofie FF ZČU
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/43115
ISSN: 1211-8109
Klíčová slova: T. G. Masaryk;osvobození;vznik Československa;humanita;vzdělání;Mladá stráž;Hrdina Feďka;Tatíčkovi;O Ječmínkovi
Klíčová slova v dalším jazyce: T. G. Masaryk;liberation;establishment of Czechoslovakia;humanity;education;Mladá stráž;Hrdina Feďka;Tatíčkovi;O Ječmínkovi.
Abstrakt: První literární počiny spisovatele, žurnalisty a scenáristy Franka Weniga, významné plzeňské regionální osobnosti, spadají do období krátce po vzniku Československa. Názory a myšlenky T. G. Masaryka, které se díky jeho vystoupením jako profesora a později jako prezidenta republiky šířily nově vytvořeným státem a společností, ovlivňovaly Wenigovu literární a novinářskou činnost. Ve svých hrách Wenig reagoval také na osvobození a vznik republiky, pozornost věnoval i práci T. G. Masaryka. Studie seznámí s tím, jak se ve Wenigově tvorbě projevily některé ze zmíněných skutečností.
Abstrakt v dalším jazyce: Frank Wenig was an important Pilsen regional personality, a writer, journalist and scenarist. His earliest literary activities started shortly after the establishment of Czechoslovakia. His literary works and journalistic career were influenced by Professor and later President Masaryk, whose opinions and ideas were spreading thanks to his lectures and speeches through the newly created state and society. In his plays Wenig referred not only to the liberation and establishment of the republic, but he also focused on T. G. Masaryk’s work in general. The main purpose of this article is to show how some of these facts are reflected in Wenig’s work.
Práva: Plný text není přístupný.
© Katedra filozofie FF ZČU
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFI)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
02_vnitřní blok.pdf4,89 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43115

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD