Název: Does 3D GIS provide a different insight than 2D?
Další názvy: Poskytuje 3D GIS jiný pohled než 2D?
Autoři: Jedlička, Karel
Hájek, Pavel
Citace zdrojového dokumentu: JEDLIČKA, K. HÁJEK, P. Does 3D GIS prvide a different insight than 2D?. In: 8th International Conference on Cartography & GIS Proceedings Vol.1. Sofia, Bulgaria: Bulgarian Cartographic Association, 2020. s. 635-647. ISSN 1314-0604.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Bulgarian Cartographic Association
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/43125
ISSN: 1314-0604
Klíčová slova: 3D GIS;případy užití;3D a 2D srovnání;hs-layers ng;openlayers;cesium
Klíčová slova v dalším jazyce: 3D GIS;use cases;3D and 2D comparison;hs-layers ng;openlayers;cesium
Abstrakt: Třetí dimenze v GIS se dnes objevuje všude. Když někdo vidí perspektivu (nebo dokonce celou 3D vizualizace) 3D geografických dat, jeho první reakce je obvykle velmi pozitivní. Avšak po druhém pohledu nebo při delší práci s 3D GIS si uživatel někdy neuvědomuje žádnou nebo minimální přidanou hodnotu, doprovázenou nevyžádanou složitost způsobená potřebou zacházet s 3D daty na 2D obrazovce (nebo obecně na nějakém 3D zobrazovacím zařízení). Příspěvek si klade za cíl představit výstupy z nasazeného online dotazníku, který se zabýval srovnáním řešení úkoly založené na 2D nebo 3D vizualizaci dat. Na základě těchto výstupů uvádíme několik příkladů osvědčených postupů skládající se z workshopů a cvičení, jak pracovat s 3D geografickými daty, následované příklady výstupů projektů práce s 3D geografickými daty. Poté jsou diskutovány výhody a nevýhody takových případů použití. Zaměřili jsme se na případy, kdy použití třetí souřadnice má přidanou hodnotu ve srovnání s dvourozměrnými geografickými daty, jejich analýzou a vizualizace.
Abstrakt v dalším jazyce: visualization) of 3D geographical data, his or her first reaction is usually very positive. However, after a second look or a longer work with the 3D GIS, the user sometimes realizes no or minimal added value, accompanied by unsolicited complexity caused by the need to handle 3D data on a 2D screen (or on some 3D portraying device in general). The contribution aims to present outputs from a deployed online questionnaire, which dealt with comparison of solving tasks based 2D or 3D visualization of data. Based on such outputs we provide several best practices examples consisting of workshops and tutorials, how to work with 3D geographic data, followed by examples of projects’ outputs dealing with 3D geographical data. The pros and cons of such use cases are then discussed. We focused on cases where the use of the third coordinate adds value comparing to two-dimensional geographic data, their analysis, and visualization.
Práva: © Bulgarian Cartographic Association
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (NTIS)
Konferenční příspěvky / Conference Papers (KGM)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
8ICCGIS_Proceedings_Vol1_2020-Optimized.pdf38,97 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43125

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD