Název: Ústavní žaloba proti prezidentu republiky
Další názvy: The constitutional charge against the President of the Republic
Autoři: Hoda, Dominik
Vedoucí práce/školitel: Vnenk Vladislav, JUDr.
Oponent: Pezl Tomáš, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43501
Klíčová slova: prezident republiky;ústavní žaloba;velezrada;impeachment;odpovědnost prezidenta republiky;řízení o ústavní žalobě.
Klíčová slova v dalším jazyce: the president of the czech republic;constitutional charge;high treason;impeachment;the responsibility of the president of the czech republic;proceedings on a constitutional charge.
Abstrakt: Kvalifikační práce si klade za cíl podrobněji vymezit institut ústavní žaloby v souvislosti se zařazením do systematiky ústavního práva a představit jeho použití jako prostředek k vyvození odpovědnosti, hlouběji prozkoumat skutkové podstaty ústavních deliktů, za které je možné ústavní žalobu podat, přiblížit proces jejího schválení a podání, stejně tak jako řízení o ústavní žalobě před Ústavním soudem. Práce nemá v úmyslu obsáhnout všechna hlediska postavení a odpovědnosti prezidenta republiky a jeho pravomocí, stejně jako nemá za cíl ani srovnat úpravu ústavní žaloby s úpravou ústavních žalob v jiných zemích.
Abstrakt v dalším jazyce: The qualification thesis aims to define in more detail the institute of constitutional charge in connection with its inclusion in the system of constitutional law and to present its use as a means of inferring responsibility, to examine in more depth the facts of constitutional offenses for which it is possible to file a constitutional charge, as well as proceedings on a constitutional action before the Constitutional Court, and the subsequent derivation of consequences. The thesis does not intend to cover all aspects of the position and responsibility of the President of the Republic and his powers, just as it does not aim to compare the regulation of constitutional action with the regulation of constitutional laws in other countries.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KUP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace_Hoda Dominik_2021.pdfPlný text práce686,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hoda VN.pdfPosudek vedoucího práce54,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hoda PE.pdfPosudek oponenta práce298,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hoda prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce288,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43501

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.