Název: Stanovení polyfenolů v biologickém materiálu a jejich role v imunitních reakcích
Další názvy: Determination of polyphenols in biological material and their role in immune responses
Autoři: Pánková, Anna
Vedoucí práce/školitel: Vlas Tomáš, Ing. Bc.
Oponent: Cibulka Roman, MUDr. Ph.D., MBA
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44198
Klíčová slova: víno;polyfenoly;flavonoidy;imunitní systém;tenkovrstvá chromatografie
Klíčová slova v dalším jazyce: wine;polyphenols;flavonoids;imunne system;thin layer chromatography
Abstrakt: V této bakalářské práci bylo hlavním cílem získat přehled o výrobě červeného a bílého vína. Zjistit, co jsou to polyfenoly a flavonoidy, a které z nich jsou ve vínech obsaženy. Dále bylo cílem získat přehled o imunitním systému a vlivu alkoholu na něj. Výzkum byl prováděn na 16 vzorcích červených a bílých vín. Polyfenolické látky se stanovovaly chro-matograficky na tenké vrstvě a kolorimetrickým stanovením. Flavonoidy se stanovovaly kolorimetrickým stanovením. Koncentrace polyfenolických látek velmi záleží na mnoha faktorech v pěstování a výrobě vína. Nejvyšší koncentrace polyfenolů vyšla u španělského červeného vína. Nejvyšší kon-centrace flavonoidů byla u vína vyrobeného v Česku. Tím se prokázalo, že nemusí být vždy spojitost mezi polyfenoly a flavonoidy. Stanovení na tenké vrstvě prokázalo jednotlivé polyfenoly ve všech 16 vzorcích.
Abstrakt v dalším jazyce: In this bachelor's thesis, the main goal was to get an overview of the production of red and white wine, to find out what polyphenols and flavonoids are and what are contained in wines. Furthermore, the aim was to get an overview of the immune system and find out how alcohol affects it. The research was performed on 16 samples of red and white wines. Polyphenolic substances were determined by thin layer chromatography and colorimetric determination. Flavonoids were determined by colorimetric determination. The concentration of polyphenolic substances depends very much on many factors in the cultivation and production of wine. The highest concentration of polyphenols was found in Spanish red wine. The highest concentration of flavonoids was in wine produced in the Czech Republic. This has shown that there may not always be a link between polyphenols and flavonoids. Thin layer determination showed individual polyphenols in all 16 samples.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pankova_Anna_ZL_BP.pdfPlný text práce1,7 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pankova_VP.pdfPosudek vedoucího práce304,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pankova_OP.pdfPosudek oponenta práce2,06 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pankova.pdfPrůběh obhajoby práce336,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44198

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.