Název: První pomoc a záchrana tonoucího na 1. stupni základní školy
Další názvy: First aid and rescue of the drowning on elementary school
Autoři: Brůžková, Veronika
Vedoucí práce/školitel: Kalistová Petra, Mgr.
Oponent: Zeman Radek, Mgr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44377
Klíčová slova: první pomoc;tonutí;prevence úrazu;didaktické aktivity;1. stupeň zš;výuka v bazénu;plavání
Klíčová slova v dalším jazyce: first aid;drowning;injury prevention;didactic activities;primary school;lessons in the pool;swimming
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá tématem první pomoci a záchrany tonoucího, způsobem a mírou, kterou je vyučována a předávána žákům 1. stupně ZŠ. Cílem práce je vytvoření ukázky pohybových aktivit první pomoci a vodní záchrany ve výuce plavání na 1. stupni ZŠ. V teoretické části je popisována první pomoc z hlediska historie, základního dělení, způsobu výuky v MŠ, ZŠ, SŠ a VŠ, objasnění základních pojmů souvisejících se záchranou tonoucího a pravidel chování při rekreačním i závodním plavání. Zároveň tato část obsahuje statistický rozbor utonulých od roku 2008 do roku 2017. Metodická část je zaměřena na aktivity, vhodné pro výuku plavání a záchrany tonoucího na 1. stupni ZŠ. Obsahuje seznam pomůcek využívaných během výuky plavání, komentář k jejich použití a porovnání výhod a nevýhod některých z nich. Nejdůležitějším tématem této části je však přehled základního učiva záchrany tonoucího pro žáky 1. stupně ZŠ, doprovázeným obrázkovou dokumentací. V závěru nalezneme vyhodnocení dotazníků týkajících se tématu vodní záchrany.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis deals with the topic of first aid and rescue of a drowning person, the manner and extent by which it is taught and passed on to primary school pupils. The aim of the work is to create a demonstration of physical activities of first aid and water rescue in swimming lessons at the 1st stage of elementary school. The theoretical part describes first aid in terms of history, basic division, teaching methods in kindergartens, primary schools, elementary schools, high schools and universities, clarification of basic concepts related to rescuing a drowning person and rules of conduct for recreational and competitive swimming. At the same time, this section contains a statistical analysis of the drowned from 2008 to 2017. The methodical part is focused on activities suitable for teaching swimming and rescuing a drowning person at the 1st stage of elementary school. It contains a list of aids used during swimming lessons, a commentary on their use and a comparison of the advantages and disadvantages of some of them. However, the most important topic of this part is an overview of the basic curriculum for drowning rescue for primary school pupils, accompanied by pictorial documentation. In the end, we find the evaluation of questionnaires related to the topic of water rescue.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Veronika Bruzkova.pdfPlný text práce2,94 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bruzkova V. - VP.pdfPosudek vedoucího práce160,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bruzkova V. - OP.pdfPosudek oponenta práce122,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bruzkova V..pdfPrůběh obhajoby práce41,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44377

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.