Název: Vývoj kyrgyzsko-uzbeckých vztahů v Kyrgyzstánu od 80. let 20. století do současnosti (na příkladu měst Oš a Džalal-Abad)
Autoři: Kaarbaeva, Zhyldyz
Oponent: Hejzlarová Tereza, PhDr. Ph.D.
Vrhel František, Doc. Dr. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/45483
Klíčová slova: kyrgyzy;uzbeky;titulární etnikum;etnická minorita;kyrgyzský;kyrgyzstánský;mezietnický konflikt;občanská identita;společný stát;nacionalismus;zájmy titulárního etnika;zájmy minority;etnická politika.
Klíčová slova v dalším jazyce: kyrgyz;uzbeks;titular nation;ethnic minority;kyrgyz;kyrgyzstanis;interethnic conflict;civic identity;common state;nationalism;interests of the titular nation;interests of minorities;ethnic policy.
Abstrakt: Disertační práce se zabývá vývojem mezietnických vztahů v jižním Kyrgyzstánu na příkladu vývoje vztahů mezi Kyrgyzy a Uzbeky, kde první představují titulární etnikum a ti druzí jsou největší minoritou v zemi. Konfliktní rys vzájemných vztahů mezi dvěma etniky do určité míry ovlivňuje vývoj etnické situaci v zemi a zvláště jižní region republiky. Vztahy mezi etniky však jsou rovněž poznamenány mírnou koexistencí obou etnik. Proto bylo nezbytným se podívat do nedávného historického vývoje vztahů mezi Kyrgyzy a Uzbeky, aby určit podmínky, při nichž řadové domácí konfliktní situace přecházejí do fáze násilného mezietnického konfliktu. Vzhledem k tomu, že k významným etnickým konfliktům došlo v Kyrgyzstánu v postsovětský period, a také vzhledem k tomu, že jejich příčiny poházejí z dob sovětského svazu, vývoj vztahů mezi Kyrgyzy a Uzbeky se sleduje z 80. let 20. století do roku 2017, kdy byly ukončeny terénní výzkumy pro účely disertační práce.
Abstrakt v dalším jazyce: The dissertation is devoted to the study of interethnic relations in the south of Kyrgyzstan on the example of relations between Kyrgyz and Uzbeks ethnic groups, where the former represents the titular ethnic group, and the latter are the largest minority in the country. The contradictory relationship between the two above ethnic groups certainly play a strong role in the development of ethnic situation in the country, and especially, in the southern region of the republic. However, these interethnic relations have experience of peaceful coexistence. Therefore, the study of contemporary and historical relations between Kyrgyz and Uzbeks will help determine the conditions, under which everyday life conflict situations would grow into the phase of violent interethnic conflict. Considering that significant ethnic conflicts were witnessed in Kyrgyzstan during its post-Soviet period, as well as due to the fact, that in many situations the root causes of conflicts originate back to the Soviet time, the study will focus on development of relations between Kyrgyz and Uzbeks from 1980 till 2017, when majority of the field works were completed for the purpose of this dissertation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Disertační práce / Dissertations (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vyvoj mezietnickych vztahu v jiznim Kyrgyzstanu na prikladu vyvoje vztahu mezi Kyrgyzy a Uzbeky.pdfPlný text práce6,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce439,5 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek dr. Hejzlarova.pdfPosudek vedoucího práce807,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek doc. Vrhel.pdfPosudek oponenta práce617,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45483

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.