Název: | Izolace DNA v kuchyni |
Autoři: | Pavelka, Jaroslav |
Citace zdrojového dokumentu: | PAVELKA, Jaroslav. Izolace DNA v kuchyni. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2016. 6 s. |
Datum vydání: | 2016 |
Nakladatel: | Západočeská univerzita v Plzni |
Typ dokumentu: | pracovní sešit workingPaper |
URI: | https://czv.zcu.cz/Kurz/badame-v-krouzku-biologie-na-ss/ http://hdl.handle.net/11025/29375 |
Klíčová slova: | volnočasové aktivity;střední škola;DNA;pokusy |
Klíčová slova v dalším jazyce: | leisure activities;secondary school;DNA;experiments |
Abstrakt: | Deoxyribonukleová kyselina, označovaná DNA (z anglického deoxyribonucleic acid), je často diskutována, ale málokdo si uvědomuje, že samotná izolace je snadná i v domácích podmínkách. Samozřejmě pro další práci s DNA je již potřeba laboratorní vybavení. Nicméně získání DNA v takovém množství, že je okem viditelná a její uchování pro případné další experimenty by mohlo žáky či studenty zaujmout. Cílovou skupinou by mohli být zájemci o biologii, či biochemii s kreativním přístupem. Postup izolace lze různě modifikovat a používat odlišné čisticí prostředky a alkoholické nápoje, které mohou změnit celkovou výtěžnost. Lze také modifikovat postupy při izolaci DNA z masa nebo ovoce. Lze využít efektu mrazení nebo je možné ho vynechat a podobně. Praktickou část lze spojit s výkladem o dosažených technikách práce s DNA a budoucích možnostech. |
Práva: | © Západočeská univerzita v Plzni |
Vyskytuje se v kolekcích: | Přírodní vědy / Natural science Bádáme v kroužku biologie na SŠ / We research in biology circle at secondary school |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Izolace DNA.pdf | Plný text | 783,51 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/29375
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.