Název: Možnosti terénní výuky geografie v těsném příhraničí (pří - padová studie v povodí Kateřinského potoka v Českém lese)
Autoři: Cihelková, Monika
Stacke, Václav
Citace zdrojového dokumentu: Arnica: časopis pro rozvoj přírodovědného vzdělávání. 2015, č. 1-2, s. 12-26.
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://arnica.zcu.cz/cz/publikovana-cisla/rocnik-2015
http://hdl.handle.net/11025/22097
ISSN: 1804-8366
Klíčová slova: zeměpis;terénní výuka;pracovní list;geography;terrain teaching;worksheet
Abstrakt: Článek dokumentuje využití terénní výuky středoškolské geografie v povodí Kateřinského potoka v Českém lese. Území, které bylo vybráno pro celodenní terénní výuku, se nachází v těsném příhraničí v Sudetech. Toto území ve 20. a 21. století prodělalo výrazné sociální i krajinné změny a v nejmladší historii bylo kolonizováno bobrem evropským. Z tohoto důvodu jsme schopni studentům během krátké terénní vycházky ukázat množství sociálněgeografických i fyzickogeografických fenoménů a do programu výuky zařadit i několik témat s mezipřed - mětovými vazbami. Návrh terénní výuky byl otestován skupinou studentů nižších ročníků bakalářského stupně VŠ studia a objevené chyby a nejasnosti následně upraveny. Součástí tohoto textu je pracovní list, soubor map a metodická příručka pro vedení terénní výuky i hodnocení pracovních listů.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper presents the possibility for high school fieldwork in the catchment of Kateřinský potok Stream in the Bohemian Forest. The whole day fieldwork was held in Sudetes in the Czech Republic–Germany border zone area. This area went through significant social and landscape changes during 20 th and 21 st century and has been recently colonized by the beaver. For this reasons we are able to demonstrate numerous geographical phenomena and other interdisciplinary topics during a short walk. The fieldwork draft was tested by a group of undergraduate students and subsequently adapted to correct errors and ambiguities. This paper is composed of worksheet, maps and methodological guide for guiding the fieldwork and evaluating the worksheets.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická
Vyskytuje se v kolekcích:Číslo 1-2 (2015)
Články / Articles (CBG)
Číslo 1-2 (2015)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Cihelkova.pdfPlný text1,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/22097

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.