Název: Prekraczanie granic przyzwoitości: obraz picia i osób pijacych alkohol w leksyce i frazeologii polskiej i czeskiej
Další názvy: Překračování hranic zdvořilosti: obraz pití a pijáků v lexikonu a ve frazeologii polské a české
Autoři: Chýlová, Helena
Lukášová, Jitka
Citace zdrojového dokumentu: CHÝLOVÁ, H., LUKÁŠOVÁ, J. Prekraczanie granic przyzwoitości: obraz picia i osób pijacych alkohol w leksyce i frazeologii polskiej i czeskiej. In: Slowańskie prijemności 2: Prekraczanie granic. Kraków: Wydawnictvo scriptum Tomasz Sekunda, 2018. s. 117-130. ISBN 978-83-66084-20-9.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Wydawnictvo scriptum Tomasz Sekunda
Typ dokumentu: článek
konferenční příspěvek
article
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/33953
ISBN: 978-83-66084-20-9
Klíčová slova: lexikon polský;polská frazeologie;lexikon český;česká frazeologie;jazykový obraz světa;pití alkoholu
Klíčová slova v dalším jazyce: leksyka i frazeologia czeska;leksyka i frazeologia polska;językowy obraz świata;picie alkoholu
Abstrakt: Článek je věnovaný tématu překračování hranic zdvořilosti či slušnosti vyvolanému nadměrným pitím alkoholu.Analyzuje jazykový lexikální materiál z českých i polských slovníků z pohledu formování jazykového obrazu světa ve vztahu k danému tématu. Prezentovány jsou hlavně konceptuální metafory pijáka, procesu pití, výsledného stavu po pití nadměrného množství alkoholu a jazykové prostředky spojené v obou jazycích s pitím alkoholu. Základní část kvalitativní analýzy představují kulturně podmíněné metafory, představující stabilní část lexikonu i frazeologie obou jazyků.
Artykuł poświęcony jest przekraczaniu granic przyzwoitości wywołanych nadmiernym spożywaniem alkoholu. Na podstawie wybranego zakresu materiału językowego ze słowników przeanalizowany został językowy obraz świata picia i osób pijących alkohol, zawarty w leksyce i frazeologii polskiej i czeskiej. Przedstawione zostały zarówno metafory konceptualne pijaka, procesu picia, stanu upicia się lub skutków alkoholu na organizm ludzki, jak i domeny źródłowe używane w obu językach w ramach opisu zjawisk połączonych z piciem alkoholu. Szczególna część materiału językowego to metafory uwarunkowane kulturowo, ścisle zakotwiczone w ramach każdego z analizowanych języków.
Práva: © Helena Chýlová – Jitka Lukášová
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (KČJ)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Překračování hranic Helena Chýlová, Jitka Lukášová.pdf13,87 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33953

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD