Název: Jazyky – Komenského „brány moudrosti“
Autoři: Kumpera, Jan
Citace zdrojového dokumentu: Bohemiae occidentalis historica: odborný časopis pro české dějiny s důrazem na západní Čechy a s přesahy do příhraničních regionů, zvláště do Bavorska. 2016, roč. 2, č. 2.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: viaCentrum
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://fpe.zcu.cz/khi/periodika.html
http://hdl.handle.net/11025/34411
ISSN: 2336-7547
Klíčová slova: Jan Ámos Komenský;metody výuky jazyků;učebnice latiny;univerzální jazyk panglottia
Klíčová slova v dalším jazyce: Jan Ámos Komenský;language teaching methods;Latin textbooks;universal language panglottia
Abstrakt v dalším jazyce: Since the beginnings of his reform endeavours Comenius had showed an extraordinary interest in language teaching which he appreciated not only as a means of better communication but also as an instrument of human emendation. Although he had tried to improve teaching Latin and national languages as well, he finally came to conclusion (long before Esperanto) that development of science and knowledge would demand a creation of artificial language, named by him panglottia, lingua catholica or lingua universalis. Comenius recognized limits of Latin and recommended to create a new international tongue from best qualities of classical and modern languages as well. Such a new universal language should be rational, exact, harmonius, easy to learn, to make easier communication among European scholars.
Práva: © viaCentrum
Vyskytuje se v kolekcích:Číslo 2 (2016)
Články / Articles (KHI)
Číslo 2 (2016)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Kumpera.pdfPlný text263,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/34411

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.