Název: Statistical approaches on the design of fatigue stress spectra for bus structures
Další názvy: Statistické přístupy k návrhu únavového stresového spektra pro sběrnicové struktury
Autoři: Tungga Dewa, Rando
Kepka, Miloslav
Kepka, Miloslav
Citace zdrojového dokumentu: TUNGGA DEWA, R., KEPKA, M., KEPKA, M. Statistical approaches on the design of fatigue stress spectra for bus structures. SN applied sciences, 2019, roč. 1, č. 11. ISSN 2523-3963.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Springer
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/36131
ISSN: 2523-3963
Klíčová slova: Spektra napětí;nCode glyfworks;simulace Monte Carlo (MCS);extrapolace extrémních hodnot (EVE);neparametrická (NP) statistická analýza
Klíčová slova v dalším jazyce: Stress spectra;nCode Glyphworks;Monte Carlo simulation (MCS);Extreme value extrapolation (EVE);Non-parametric (NP);Statistical analysis
Abstrakt: Tento článek představuje technické postupy a statistické přístupy k extrapolaci spektra únavového napětí pro kritickou část konstrukce autobusu. Přístup lze použít k extrapolaci naměřených spekter za účelem určení reprezentativních spekter pro očekávané životnosti. Jsou prezentovány některé extrapolační koncepty, které ukazují vhodné stanovení experimentálních dat. V tomto případě jsou používány konvenční neparametrické a zjednodušené hodnoty extrapolace extrémů. Matematický model se pak používá k ověření očekávané extrémní úrovně napětí podle nějakého extrapolačního faktoru, který je téměř shodný. Výsledkem je, že extrapolované histogramy napětí jsou porovnány s hodnoceným poškozením únavou a cykly se počítají na základě několika zlepšených kritérií. Extrapolované histogramy se zdají být rozumnými výsledky s vyššími amplitudami napětí ve srovnání s naměřenými a významně přispívají ke kumulativnímu poškození. Tato studie vede k uspokojivým zjištěním podle nejlepších znalostí o studovaném případu. V tomto článku jsou tedy zahrnuty určité techniky a osvědčené postupy, které je třeba dodržovat.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper presents technical procedures and statistical approaches on the extrapolation of fatigue stress spectra for the critical part of the bus structure. The approach for such stress spectra extrapolation can be used for determining long-term stress spectra at expected service life. Some extrapolation concepts are presented to show the suitable determination of the experimental data. The conventional Non-parametric and the simplified extreme value extrapolation approaches are utilised in the present case. The mathematical model is then used to verify the anticipated extreme stress level to some extrapolation factor, which is almost coincide. As a result, the extrapolated stress spectra histograms are compared with the evaluated fatigue damage and cycles counted based on several improved criteria. The extrapolated histograms appear to be reasonable results with higher stress amplitudes compared to the measured one and greatly contribute to the cumulative damage. This study results in satisfactory findings to the best of knowledge on the studied case. Thus, certain techniques and best practices are included in this article to be followed.
Práva: © Springer
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (RTI)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
3_Dewa2019_Article_StatisticalApproachesOnTheDesi (3).pdf1,89 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36131

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD