Název: Specially designed lattice structure for milling cutter supported by FEA
Další názvy: Speciálně navržená lattice struktura pro účely frézy podpořená MKP analýzou
Autoři: Hanzl, Pavel
Zetková, Ivana
Zetek, Miroslav
Citace zdrojového dokumentu: HANZL, P., ZETKOVÁ, I., ZETEK, M. Specially designed lattice structure for milling cutter supported by FEA. Manufacturing Technology, 2019, roč. 19, č. 4, s. 579-582. ISSN 1213-2489.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: J. E. Purkyne University in Usti nad Labem
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85077143142
http://hdl.handle.net/11025/36415
ISSN: 1213-2489
Klíčová slova: Frézovací nástroj, Topologická Optimalizace, Direct Melting Laser Sintering, 3D tisk z kovu
Klíčová slova v dalším jazyce: Milling Tool, Topological Optimization, Direct Melting Laser Sintering, Metal Additive Manufacturing
Abstrakt: Lattice struktury jsou jednou z metod jak odlehčit komponentu, pokud mají být respektované pevnostní požadavky dílu. Tyto struktury jsou založeny na kubické buňce. Proto nemohou být jednoduše včleněny do rotačních dílů, který by měly být odlehčeny. Této problematice je věnována část článku a nabízí možné řešení jak adaptovat tyto struktury pro účely frézovacího nástroje. Navržené úpravy geometrie vybrané lattice struktury umožňuje plynulý tok napětí generovaný během obráběcího procesu frézou do celého tělesa frézy. Dále, byl brán zřetel během návrhu frézy i na vyrobitelnost metodou 3D tisku z kovu a funkčnost návrhu byl ověřen pevnostní MKP analýzou. Výsledky jsou porovnány s plnou frézou. Hodnoty ze statických analýz naznačují, že odlehčená fréza může být konkurenceschopné řešení.
Abstrakt v dalším jazyce: Lattice structures are one way to reduce the weight of a component while respecting its strength requirements. These structures are based on cubic cells, therefore, they are not fully applicable to rotating parts which should be lightweight. This article particularly addresses this issue. A solution is sought for how to adapt lattice structures for a milling cutter. The final redesign of the topology allows a continuous flow of generated stress into the whole body of the cutter. Further, the solid part of the milling cutter is modified for Metal Additive Manufacturing (MAM) and the functionality of the optimised cutter is verified by Finite Element Analysis (FEA). The results of the analysis are compared with a conventional cutter with the same outer shell. The findings from the static analysis indicate that the milling cutter can be considered to be competitive.
Práva: © J. E. Purkyne University in Usti nad Labem
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KTO)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Hanzl.pdf462,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36415

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD