Název: Holubci, sarmi a šulky: balkánské závitky a jejich druhý život v českém pohraničí
Další názvy: Holubtsi, Sarmi and Shulki: Balkan Rolls and its Second Life in the Czech Borderland
Autoři: Fatková, Gabriela
Citace zdrojového dokumentu: FATKOVÁ, G. . Holubci, sarmi a šulky: balkánské závitky a jejich druhý život v českém pohraničí. Porta Balkanica, 2019, roč. 11, č. 1-2, s. 51-61. ISSN 1804-2449.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Porta Balkanica
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/36815
ISSN: 1804-2449
Klíčová slova: jídlo, Balkán, závitky, slavnostní pokrmy, rituál, akulturace
Klíčová slova v dalším jazyce: food, Balkan, wrapped cabbage rolls, festive meal, ritual, acculturation
Abstrakt: Studie se zabývá významem závitků v prostředí česko-bavorského příhraničí (konkrétně regionu Tachov), které se stává specifickým kulinárním prostorem, v němž se prolýnají vlivy původních německých obyvatel a poválečných dosídlenců z různorodých regionů Evropy. Zejména mezi dosídlenci, kteří na Tachovsko přišli z východní Evropy (Rumunsko, Ukrajiny a jiné regiony), závitky nabývají podoby symbolu, spojujícího aktéry s regionem původu a utvářejících dnešní lokální identitu v etnicky heterogenním pohraničí. Je sledován tzv. “druhý život” závitků a jejich kulturní elaborace v kontaktu s ostatními obyvateli regionu. Tuto případovou studii pak zasazujeme do širokého kontextu odborného zájmu o závitky a kulinární technologie zavíjení a plnění, který se rozvíjí zejména v posledních 10 letech.
This study is based on a research in Czech-Bavarian border region Tachov and local foodscape which involves cuisine of Czech and German old settlers and re-settlers from Romania, Ukraine and other regions of Eastern Europe. Among those post-war re-settlers from we can find high importance of one specific meal - wrapped cabbage rolls. This meal is observed as a tool for inclusion and social cohesion on the regional level and its creative development in contact with other local dwellers is being a subject of our attention. This particular meal has been considered within the broad scope of examples from other countries showing the shared special cultural value of wrapped and stuffed meals, especially the ritual use of wrapping as a cultural elaboration of food.
Práva: Plný text není přístupný.
© Porta Balkanica
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KSA)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Fatkova.pdf1,2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36815

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD