Název: Analysis of room overpressure after launching an integrated extinguishing system
Další názvy: Analýza přetlaku v místnosti po spuštění integrovaného hasicího systému
Autoři: Hurda, Lukáš
Matas, Richard
Redmer, Marek
Citace zdrojového dokumentu: HURDA, L., MATAS, R., REDMER, M. Analysis of room overpressure after launching an integrated extinguishing system. Mechanics and Industry, 2019, roč. 20, č. 7, s. [1-8]. ISSN 2257-7777.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: EDP Sciences
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/39554
ISSN: 2257-7777
Klíčová slova: Hašení ohně;odtok plynu z nádrže;trojný bod
Klíčová slova v dalším jazyce: Fire suppression;gas outflow from vessel;triple point
Abstrakt: V příspěvku je popsáno škrcení zkapalněných látek z vysokotlakých nádob do uzavřeného objemu o atmosférickém tlaku, aby mohl být stanoven termodynamický stav plynných obsahů v hašené místnosti. Je implementován časově závislý 0D matematický model popisující stav uvnitř nádoby s hasicím prostředkem, izoentalpické škrcení v rozvodném systému, odpařování hasiva a míchání se vzduchem. Hasicí prostředek je modelován jako skutečný plyn a aproximováno je dvoufázové chování pevné fáze a páry. Zohledňují se další vlivy na popisovaný proces, včetně přenosu tepla z vybraných pevných částí uvnitř místnosti a úniku plynné směsi z místnosti. Hlavním výsledkem je nástroj v MS Excel pro optimalizaci návrhu integrovaných hasicích systémů. Optimalizace vyvažuje dva protichůdné požadavky: objemovou koncentraci hasiva k udržení schopnosti hašení a tolerovatelný přetlak v místnosti. Hmotnost náplně činidla a doba vypouštění jsou nastavitelné. Čas vypouštění je řízen rozvodným potrubím a konstrukcí výstupních trysek. Provoz systému je kontrolován s ohledem na různé počáteční a okrajové podmínky.
Abstrakt v dalším jazyce: The throttling of liquefied substances from high pressure vessels to an enclosed volume starting at atmospheric pressure is described in order to determine the thermodynamic state of gaseous contents of the extinguished room. A time dependent, 0D mathematical model is implemented describing the state inside the agent container, the isenthalpic throttling in the distribution system, agent vaporization and mixing with air. The agent is modelled as real gas, and solid–vapour two phase behaviour is approximated. Other influences on the process including the heat transfer from selected solid parts inside the room and the gas mixture leakage out of the room are taken into account. The main outcome is an MS Excel tool for the design optimization of integrated fire extinguishers. The optimization balances two contradictory requirements: volumetric concentration of the agent to sustain the fire extinguishing capabilities, and tolerable room overpressure. Agent fill weight and discharge time are adjusted. The discharge time is controlled by the distribution piping and design of the spray nozzles. System operation is checked with regards to various initial and boundary conditions.
Práva: © EDP Sciences
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Hurda_mi190119.pdf1,66 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39554

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD