Název: Digitální technická mapa ČR
Další názvy: Digital technical map of the Czech republic
Autoři: Čada, Václav
Čada, Václav
Čada, Václav
Citace zdrojového dokumentu: ČADA, V. Digitální technická mapa ČR. In: Čada, V. 54. Geodetické informační dny. VUT Brno: Český svaz geodetů a kartografů, 2019. s. 37-50. ISBN 978-80-02-02851-2.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Český svaz geodetů a kartografů
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/39797
ISBN: 978-80-02-02851-2
Klíčová slova: Digitální technická mapa;technická infrastruktura;územní plánování;katastrální mapa
Klíčová slova v dalším jazyce: Digital Technical Map of the Czech Republic;digitization of building management;technical infrastructure
Abstrakt: Snaha o zajištění tematických geodat inženýrských sítí je patrná od třicátých let minulého století, kdy vznikaly novoměřické mapy podle Instrukce A. Tyto mapy vedle využití při zakládání katastru podle zákona č. 177/1927 Sb., sloužily potřebám územního plánování a povolování staveb a obsahovaly nejen povrchové znaky inženýrských sítí, ale i další stavby jako jsou studny, typy plotů apod. Vyvážený obsah katastrální mapy – mapa využitelná pro široké spektrum potřeb fiskální politiky státu, vojenských správ, vodohospodářských správ, ochrany památek, územního plánování, správců inženýrských sítí, ochranu držitelů jednotlivých pozemků. Zobrazení inženýrských sítí v katastrální mapě poskytovalo jednoznačnou informaci o omezení dotčených pozemků při nakládání s nimi bez kartografické zátěže mapy ochrannými pásmy např. věcnými břemeny. Stať pojednává o novém vymezení úlohy digitální technické mapy ČR ve vazbě na elektronizaci agend veřejné správy. Jmenovitě se jedná o digitalizaci stavebního řízení. Nově vymezená Digitální technická mapa ČR je definována jako geografická databáze objektů staveb a inženýrských děl na povrchu i v podzemí, pokud jde o objekty staveb dopravní a technické infrastruktury. Toto pojetí předpokládá nové ukotvení v legislativě České republiky.
Abstrakt v dalším jazyce: The article deals with a new definition of the Digital Technical Map of the Czech Republic in relation with the electronization of public administration agendas. Namely, it refers to digitization of building management. The new Digital Technical Map is defined as a geographic database of structures and objects of technical infrastructure on the surface and in the underground. This concept presupposes a corresponding anchor in the legislation of the Czech Republic.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Český svaz geodetů a kartografů
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference Papers (KGM)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
DIGITÁLNÍ TECHNICKÁ MAPA ČR .pdf685,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39797

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD