Název: Historické perspektivy výuky češtiny aneb nadějné vyhlídky v minulosti
Další názvy: Historical perspectives of teaching Czech or promising perspectives in the past or promising perspectives in the past
Autoři: Čechová, Marie
Citace zdrojového dokumentu: ČECHOVÁ, M. Historické perspektivy výuky češtiny aneb nadějné vyhlídky v minulosti. Didaktické studie, 2020, roč. 12, č. 1, s. 101-109. ISSN 1804-1221.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/41912
ISSN: 1804-1221
Klíčová slova: český jazyk;koncepce;reforma;učební osnovy;učebnice;perspektiva vyučování
Klíčová slova v dalším jazyce: Czech language;conception;reform;curriculum;textbooks;teaching perspective
Abstrakt: Cílem předkládaného příspěvku je podat výklad o školské reformě připravované v 70. letech a zaváděné v následujících dvou desetiletích minulého století, a to se zřetelem k přípravě současné koncepce výuky češtiny. Ta by mohla využít příležitostí, které nabízí současná věda, a zároveň zúročit to, co předcházelo: Ctít je třeba historickou paměť oboru, ale neulpět na ní. Příspěvek podává obraz tehdejšího reformního procesu s poukázáním na problémy, které ho provázely, a tedy i na to, čeho se v nynějším reformním procesu vyvarovat a čeho využít.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this paper is to provide an explanation of the school reform prepared in the 1970s and implemented in the next two decades of the last century, with regard to the preparation of the current concept of teaching Czech. It could take advantage of the opportunities offered by contemporary science, while benefiting from what preceded it: The historical memory of the field must be respected, but not adhered to. The article presents a picture of the then reform process with an indication of the problems that accompanied it, and thus also of what to avoid in the current reform process and what to use.
Práva: Plný text není přístupný.
© Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KČJ)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41912

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD