Název: Aristotelés, Łukasiewicz a prázdné termíny
Další názvy: Aristitle, Łukasiewicz and empty terms
Autoři: Rybaříková, Zuzana
Citace zdrojového dokumentu: RYBAŘÍKOVÁ, Z. Aristotelés, Łukasiewicz a prázdné termíny. Filosofický časopis, 2020, roč. 68, č. 4, s. 605-622. ISSN 0015-1831.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Filosofický ústav AV ČR
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85090362151
http://hdl.handle.net/11025/41928
ISSN: 0015-1831
Klíčová slova: Jan L. Łukasiewicz;existenční import;sylogistika;Aristotelés;prázdný termín
Klíčová slova v dalším jazyce: Jan L. Łukasiewicz;existential import;sylogistic;Aristotle;empty terms
Abstrakt: V poslední době dochází k posunu interpretace Aristotelovy logiky. Mnozí badatelé poukazují na to, že i v Aristotelově logice a filozofii se objevuje pojetí existenčního importu a že Aristotelés pracoval s pojetím prázdných termínů, i když se toto pojetí liší od pojetí moderní logiky. S šířením moderní interpretace také dochází k tomu, že se hledají viníci staré a nesprávné interpretace. Kromě tradičního pojetí logického čtverce a sylogistiky, kde byl předpoklad neprázdnosti termínů hojně používán, je za viníka označován také J. L. Łukasiewicz. Tento článek ukazuje, že si byl Łukasiewicz vědom toho, že se Aristotelés zabýval prázdnými termíny. Jeho omezení sylogistiky pouze na neprázdné termíny se tedy podstatně liší od přístupu tradičních logiků.
Abstrakt v dalším jazyce: In recent times there has been a shift in the interpretation of Aristotle’s logic. Many researchers have pointed out that the concept of existential import appears in Aristotle’s logic and philosophy, and that Aristotle worked with the concept of empty terms although his concept differs from that which is used in modern logic. Additionally, his search for the “culprits” of old and incorrect interpretation has been tied to the development of modern interpretation. Apart from the traditional concept of the logical square and syllogistics, where the assumption of non-emptiness of terms was widely used, J. L. Łukasiewicz is also labeled as an offender. This article tries to show that Łukasiewicz was aware that Aristotle was also dealing with empty terms. His restriction of syllogistics to only non-empty terms therefore differs significantly from the approach of traditional logicians.
Práva: Plný text není přístupný.
© Filosofický ústav AV ČR
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (MMI)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Rybarikova_Aristoteles_Lukasiewicz.pdf2,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41928

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD