Název: Rozvoj technické gramotnosti za pomocí počítačem řízených strojů
Další názvy: Development of technical literacy by computer-controlled machines
Autoři: Simbartl, Petr
Honzíková, Jarmila
Krotký, Jan
Citace zdrojového dokumentu: SIMBARTL, P., HONZÍKOVÁ, J., KROTKÝ, J. Rozvoj technické gramotnosti za pomocí počítačem řízených strojů. Trendy ve vzdělávání, 2020, roč. 13, č. 1, s. 35-42. ISSN 1805-8949.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Palacký University, Faculty of Education
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/42279
ISSN: 1805-8949
Klíčová slova: CNC;laserový plotr;3D tiskárna;STEAM
Klíčová slova v dalším jazyce: CNC;laser plotter;3D printer;STEAM
Abstrakt: Příspěvek se zabývá použitím 3D tiskáren a laserového plotteru na ZŠ. Diskutují se zde možnosti využití a problematika spojená se samotným využíváním těchto zařízení. Cena těchto technologií se snižuje a je tak snadněji dostupná pro základní školy. Využití zařízení nebrání ani RVP a celé je to začleněné do STEM či STEAM vzdělávání. Z pilotáže se zjistilo, že po krátkém zaškolení nedělá dětem problém vytvoření 3D objektu v základním programu pro 3D grafiku. Tyto počítačem řízené stroje nabízí tak pro ZŠ velmi dobré mezipředmětové propojení. Každý z těchto přístrojů má však svá specifika při používání, na která v příspěvku upozorňujeme.
Abstrakt v dalším jazyce: The article describes the use of 3D printers and laser plotter at elementary school. There are discussed possibilities of use and issues related to the actual use of these devices. The cost of these technologies is falling down, making it easier for elementary schools to afford it. RVP does not prevent to use it and a whole it is integrated into STEM or STEAM education. The piloting showed that children do not have a problem, after a short training, to create a 3D object in the basic program for 3D graphics. These computer-controlled machines offer also very good cross-curricular interconnection for elementary schools. However, each of these devices has its own specifics in use, which are highlighted in the article.
Práva: © Palacký University, Faculty of Education
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KMT)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
TVV 2020.pdf446,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42279

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD