Název: Po kolejích do nového světa: Emigrace z habsburské monarchie tzv. Jižní cestou
Další názvy: Across the Tracks into a New World: Emigration from the Habsburg Monarchy through the so-called Southern Way
Autoři: Boček, Martin
Kozák, Vratislav
Citace zdrojového dokumentu: BOČEK, M. KOZÁK, V. Po kolejích do nového světa: Emigrace z habsburské monarchie tzv. Jižní cestou. Český časopis historický (The czech historical review), 2020, roč. 118, č. 3, s. 619-638. ISSN 0862-6111.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Czech Academy of Sciences, Institute of History
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85101421598
http://hdl.handle.net/11025/43019
ISSN: 0862-6111
Klíčová slova: Jižní dráha;emigrace;habsburská monarchie;emigrační trasy, Terst
Klíčová slova v dalším jazyce: Southern Railway;Emigration;Habsburg Monarchy;Emigration routes;Trieste
Abstrakt: Studie se zabývá otázkou vystěhovalectví z habsburské monarchie v souvislosti s používáním železnice jako dopravního prostředku. Konkrétně se tak soustředí na analýzu rozsáhlé emigrace z habsburské monarchie a vybudování železničního spojení z Vídně na jih podunajské monarchie do Terstu. Po této železniční spojnici, vzhledem k rozvoji lodní dopravy, začalo především na přelomu 19. a 20. století putovat velké množství migrantů směřujících nejvíce do USA. Oba historické fenomény spolu úzce souvisí, protože dynamický technologický a sociokulturní rozvoj ve druhé polovině 19. století poskytl dostatečný prostor pro neustále narůstající migraci obyvatel až do vypuknutí první světové války v roce 1914.
Abstrakt v dalším jazyce: The study deals with the issue of emigration from the Habsburg monarchy in connection with the use of railways as a means of transport. Specifically, it focuses on the analysis of large-scale emigration from the Habsburg monarchy and the construction of a railway connection from Vienna to the south of the Danube monarchy - namely to Trieste. Due to the advancement of sea transport, a large number of migrants headed for the USA, especially at the turn of the 19th and 20th centuries, followed this railway line while traveling to the port. The two historical phenomena are closely related because the dynamic technological and socio-cultural development in the second half of the 19th century provided sufficient space for the ever-increasing migration of the population until the outbreak of the First World War in 1914.
Práva: Plný text není přístupný.
© Czech Academy of Sciences, Institute of History
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KHV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
ČČH Boček.pdf2,32 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43019

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD