Název: ZMĚNY V MEZINÁRODNÍM TURISMUS Z POHLEDU PLATEBNÍ BILANCE
Další názvy: CHANGES IN INTERNATIONAL TOURISM FROM THE VIEW OF THE BALANCE OF PAYMENTS
Autoři: Janeček, Petr
Satýnek, Michael
Citace zdrojového dokumentu: JANEČEK, P. SATÝNEK, M. ZMĚNY V MEZINÁRODNÍM TURISMUS Z POHLEDU PLATEBNÍ BILANCE. Trendy v podnikání, 2021, roč. 11, č. 3, s. 32-42. ISSN: 1805-0603
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/47113
ISSN: 1805-0603
Klíčová slova: mezinárodní turismu;platební bilance
Klíčová slova v dalším jazyce: international tourism;balance of payments
Abstrakt: Z globálního pohledu má mezinárodní turismu velký vliv na národní ekonomiky. Obzvláště v zemích s velkou návštěvností je znatelný významný vliv na tvorbu HDP. Tento příspěvek se zaměřuje na vliv turismu na platební bilanci státu a jejích změn. V první části jsou popsána teoretická východiska v kontextu platební bilance státu. V analytické části je pozornost věnována analýze vývoje turismu a bilance turismu a jeho dopadu na bilanci služeb a obchodu. Česká republika se považuje za příjezdovou destinaci, ale také rostou výjezdy Čechů do zahraničí. Významný vliv na snížení obou výkonů měl bez pochyby covid-19. Zajímavé je, že ne ve všech obchodních vztazích se projevuje naprosto stejně.
Abstrakt v dalším jazyce: From a global perspective, international tourism has a great importance for national economies. In addition, for the most visited countries, international tourism is a major contributor to GDP. This article focuses specifically on changes in international tourism from the view of the balance of payments. At first, the theoretical part will introduce the field of international tourism and its impact on the economy of the state and then in the context of the balance of payments of the state. Subsequently, in the analytical part, the aim will be to analyse the development of tourism and its impact on the trade and services balance. For example, in the Czech Republic, the results show a large number of tourist arrivals, but also large departures of Czechs abroad, which reduces the overall balance. In the end and among other things, the impact of the covid-19 pandemic on tourism and the balance of payments will be evaluated.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
5_Janecek_Satynek.pdf266,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47113

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD