Název: Současné tendence při tvoření slov skládáním ve francouzštině
Další názvy: Recent trends in compound word formation in French
Autoři: Koláříková, Dagmar
Citace zdrojového dokumentu: KOLÁŘÍKOVÁ, D. Současné tendence při tvoření slov skládáním ve francouzštině. Cizí jazyky, 2021, roč. 65, č. 3, s. 13-23. ISSN: 1210-0811
Datum vydání: 2021
Nakladatel: UK PedF – Vydavatelství
Typ dokumentu: preprint
preprint
URI: http://hdl.handle.net/11025/47707
ISSN: 1210-0811
Klíčová slova: francouzština;kompozita;skládání slov;tvoření slov;typologie
Klíčová slova v dalším jazyce: compounding;compound words;French language;word-formation;typology
Abstrakt: Článek se zaměřuje na skládání slov, které je jedním z nejproduktivnějších slovotvorných procesů v současné francouzštině. Je založeno na spojení dvou nebo více prvků (slov nebo slovních základů). Termín kompozice se v odborné literatuře nepoužívá důsledně a odkazuje na různě složené lexikální jednotky. Cílem tohoto článku je představit typologii francouzských složených slov, kterou vypracovali francouzští lingvisté Sablayrolles a Pruvost (2016). Tato typologie je následně aplikována na analýzu korpusu složeného z 3 795 nových složených slov identifikovaných na platformě Néoveille. Následně je analyzováno a popdáno několik vybraných příkladů z korpusu.
Abstrakt v dalším jazyce: This article focuses on compounding, which is one of the most productive word-formation processes in current French. Compounding is a word-formation process based on the combination of lexical elements (words or stems). The term is not used consistently in the theoretical literature and designates various complex lexical units analysed through a range of approaches. The purpose of this article is to present a typology of compound words developed by the French linguists Sablayrolles and Pruvost (2016). This typology is then used in the analysis of our corpus, consisting of the 3795 new compound words. Subsequently, a few selected examples from the corpus will be analysed and discussed.
Práva: © authors
Vyskytuje se v kolekcích:Preprinty / Preprints (KRO)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Současné tendence při tvoření nových slov skládáním ve francouzštině.doc159 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47707

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD