Název: COVID-19 Pandemic: New Opportunities for Employment and Education?
Další názvy: Pandemie COVID-19: nové příležitosti pro zaměstnání a vzdělávání?
Autoři: Černá, Marie
Hejduková, Pavlína
Citace zdrojového dokumentu: ČERNÁ, M. HEJDUKOVÁ, P. COVID-19 Pandemic: New Opportunities for Employment and Education?. European Journal of Interdisciplinary Studies, 2022, roč. 14, č. 1, s. 252-264. ISSN: 2067-3795
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Bucharest University of Economic Studies
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85142663845
http://hdl.handle.net/11025/50741
ISSN: 2067-3795
Klíčová slova: Pandemie COVID-19;zaměstnanost;pracovní trh;vzdělání;příležitosti
Klíčová slova v dalším jazyce: COVID-19 pandemic;employment;labour market;education;opportunities
Abstrakt: Ekonomické důsledky pandemie COVID-19 jsou, a samozřejmě v budoucnu budou, vážné. Tyto důsledky se velmi často projevují i na trhu práce a ve vzdělávání. Některé z nich nemusí být chápány pouze jako problémy, lze je chápat jako nové příležitosti: zlepšení pracovních podmínek, modernizace služeb zaměstnanosti, posílení systémů zaměstnávání a sociální ochrany, pracovní doba vyhovující rodinnému životu, podpora příležitostí k celoživotnímu vzdělávání, posílení digitálních dovedností, atd. Příspěvek se zaměřuje na různé přístupy a reakce na změny ve společnosti způsobené pandemií COVID-19. V současnosti jsou dostupné různé vědecké zdroje analyzující hrozby vyvolané pandemií a jejich dopady na různé oblasti lidské činnosti, včetně zaměstnávání a vzdělávání. Každá krize se však dá do určité míry pojmout také jako příležitost. Tento příspěvek se proto zabývá především příležitostmi, které současná krize přináší zejména v oblasti zaměstnanosti a vzdělávání. Práce je založena na vyhodnocení analýz (literární rešerše) zpracovávaných mezinárodními institucemi, jako je Mezinárodní úřad práce (ILO), a dalších výzkumných studií publikovaných Evropskou unií nebo OECD.
Abstrakt v dalším jazyce: The economic consequences of the COVID-19 pandemic are, and of course in the future will be, serious. These consequences are very often foundable also in labour market and education. Some of them are not only problems, but also new opportunities: improving of working conditions, modernising employment services and making them more flexible, strengthening employment and social protection systems, family-friendly working time, promoting lifelong learning opportunities, strengthening digital skills, etc. The paper focuses on different approaches and responses to changes in society caused by the COVID-19 pandemic. There are currently various scientific sources analyzing the threats initiated by the pandemic and their effects on various areas of human activity, including employment and education. However, every crisis can be taken also as an opportunity. This paper therefore primarily deals with the opportunities that the current crisis brings, especially in the field of employment and education. The paper is based on assessment of analyses (literary research) provided by international institutions such as the International Labour Office (ILO), and documents and other research studies prepared and published by the European Union or OECD.
Práva: © Bucharest University of Economic Studies
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFU)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
COVID_19_Pandemic_New_Opportunities_for_Employment_and_Education.pdf611,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50741

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD