Název: Napsáno před smrtí: analýza vzorku dopisů na rozloučenou v období let 2014-2020
Další názvy: Written before death: an analysis of samples of farewell letters 2014-2020
Autoři: Lochmannová, Alena
Šafr, Miroslav
Citace zdrojového dokumentu: LOCHMANNOVÁ, A. ŠAFR, M. Napsáno před smrtí: analýza vzorku dopisů na rozloučenou v období let 2014-2020. Folia Societatis Medicinae Legalis Slovacae, 2023, roč. 13, č. 1, s. 9-17. ISSN: 1338-4589
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Slovenská súdnolekárska spoločnosť
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51926
ISSN: 1338-4589
Klíčová slova: dopis na rozloučenou;sebevražda;sebevražedná indicie;soudní lékařství
Klíčová slova v dalším jazyce: suicide note;suicide;suicide clues;forensic medicine
Abstrakt: Dopisy na rozloučenou jsou významnou sebevražednou indicií s potenciálem napomoci zodpovědět řadu otázek souvisejících se sebevražedným jednáním. Samotný sběr dopisů na rozloučenou není primárním zájmem soudnělékařského pracoviště. Přístup ke studiu tohoto materiálu ať už v jeho podobě písemné, digitální či jiné se mezi jednotlivými pracovišti i samotnými odborníky liší. Přestože jsou na místě dokonané sebevraždy dopisy na rozloučenou nacházeny v minoritu případů, dokreslují sebevražednou scénu a poskytují významné informace o motivech příslušného jednání, případně nastiňují poslední momenty či dny sebevraha. Jedná se o cenný materiál s potenciálem do jisté (byť často velmi omezené) míry ozřejmit či naznačit kontextuální proměnné sebevražedného aktu. Autoři příspěvku provedli analýzu dopisů na rozloučenou nalezených v případech dokonaných sebevražd v letech 2014–2020, přičemž celkem analyzovali 164 případů sebevražd. V rámci analýzy provedli obsahovou i jazykovou analýzu dopisů na rozloučenou, zaměřili se však i na obecnou epidemiologii, demografické a základní statistické údaje. Celkem sledovali 51 proměnných, přičemž tento příspěvek prezentuje některá dílčí zjištění ve vazbě na obsahovou náplň dopisů na rozloučenou, ale stejně tak epidemiologická specifika sebevražd, u nichž byl zanechán a nalezen dopis na rozloučenou. Vedle dopisů byla studována také širší dokumentace související s dokonaným sebevražedným jednáním.
Abstrakt v dalším jazyce: Suicide notes are an important suicide clue with the potential to help answer several questions related to suicidal behaviour. The collection of suicide notes is not a primary concern of the forensic medicine department. The approach to the study of this material, whether in written, digital, or other form, varies between departments and between professionals themselves. Although suicide notes are found at the scene of a completed suicide in a minority of cases, they illustrate the suicide scene and provide significant information about the motives for the relevant actions or outline the last moments or days of the suicide. This is valuable material with the potential to illuminate or suggest contextual variables of the suicidal act to some (albeit often very limited) degree. The authors of the paper conducted an analysis of suicide notes found in cases of completed suicides between 2014 and 2020, analysing a total of 164 suicide cases. They conducted a content and language analysis of the suicide notes, but also focused on general epidemiology, demographic and basic statistical data. In total, they looked at 51 variables, and this paper presents some partial findings in relation to the content of suicide notes, but equally the epidemiological specificities of suicides in which a suicide note was left and found. In addition to the letters, broader documentation related to completed suicidal acts was also studied.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům
© Slovenská súdnolekárska spoločnosť
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAZ)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51926

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD