Název: Thermal reactive modifications of polymer surfaces by infrared laser radiation
Další názvy: Tepelně reaktivní modifikace polymerních povrchů infračerveným zářením laserové záření
Autoři: Pola, Josef
Citace zdrojového dokumentu: POLA, J. Thermal reactive modifications of polymer surfaces by infrared laser radiation. JOURNAL OF ANALYTICAL AND APPLIED PYROLYSIS, 2023, roč. 169, č. JAN 2023, s. nestránkováno. ISSN: 0165-2370
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Elsevier
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85145596383
http://hdl.handle.net/11025/53905
ISSN: 0165-2370
Klíčová slova: IČ laser;laserová ablace;polymerní materiály;laserově indukované modifikace
Klíčová slova v dalším jazyce: IR laser;laser ablation;polymer materials;laser-induced modifications
Abstrakt: Tento přehled nabízí zhodnocení výzkumu tepelně reaktivní modifikace polymerních povrchů infračerveným (IČ) laserovým zářením s hlavním zaměřením na zdůraznění a klasifikaci ablativních a neablativních laserových ozařování povrchů polymerů. Reaktivní změny ve struktuře a složení polymeru vyvolané IČ laserem jsou porovnány se změnami dosaženými konvenčním ohřevem polymerních hmot a filmů umístěných na substrátech a odlišnostech obou typů. Uvádí se, že procesy jsou výsledkem specifických vlastností laserem dodávaného tepla a laserem obcházených interakcí polymer-substrát. Takové komplexní zhodnocení v literatuře stále chybí a bylo sestaveno, aby prokázalo, že infračervené laserové záření je účinným nástrojem pro specifické modifikace chemické struktury polymerních povrchů a že jeho další využití je výzvou k dosažení nových cílů ve výzkumu polymerů.
Abstrakt v dalším jazyce: This review offers an evaluation of research on the thermal reactive modification of polymer surfaces by infrared (IR) laser radiation with a major concern on highlighting and classifying ablative and non-ablative laser irradiations of polymer surfaces. The IR laser-induced reactive changes in polymer structure and composition are compared to those achieved by conventional heating of polymer bulks and films positioned on substrates and dissimilarities of both types of processes are argued to result from specific features of laser-supplied heat and laser-circumvented polymer-substrate interactions. Such complete evaluation is still missing in the literature and has been compiled to demonstrate that IR laser radiation is a potent tool for specific modifications of the chemical structure of polymer surfaces and that its further use is a challenge to achieve new goals in polymer research.
Práva: © Elsevier
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
POLA_J_JAAP paper 2023.pdf10,94 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53905

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD