Název: | Comparison of Methods for Emissivity Influence Suppression on Thermographic Data |
Další názvy: | Srovnání metod pro potlačení vlivu emisivity na termografická data |
Autoři: | Muzika, Lukáš Tesař, Jiří Švantner, Michal Skála, Jiří Honnerová, Petra |
Citace zdrojového dokumentu: | MUZIKA, L. TESAŘ, J. ŠVANTNER, M. SKÁLA, J. HONNEROVÁ, P. Comparison of Methods for Emissivity Influence Suppression on Thermographic Data. BUILDINGS, 2023, roč. 13, č. 1, s. nestránkováno. ISSN: 2075-5309 |
Datum vydání: | 2023 |
Nakladatel: | MDPI |
Typ dokumentu: | článek article |
URI: | 2-s2.0-85146587749 http://hdl.handle.net/11025/53906 |
ISSN: | 2075-5309 |
Klíčová slova: | emisivita;infračervená termografie;termografické měření;termografická kontrola;termografické testování |
Klíčová slova v dalším jazyce: | emissivity;infrared thermography;thermographicmeasurement;thermographic inspection;thermographic testing |
Abstrakt: | Emisivita je klíčovým parametrem pro kvantitativní termografické měření. Ovlivňuje měřenou teplotu pomocí infračervené kamery. Obvykle se emisivita zpracovává pomocí softwaru dodaným s infračervenou kamerou, ale často se pro složitější úlohy - např. nastavení emisivity jednotlivých pixelů je třeba vytvořit vlastní řešení. To může být obzvláště výhodné pro aktivní termografické měření a dynamickou kontrolu budov pomocí infračervené termografie, protože v termografických datech se vyskytuje mnoho oblastí s různou emisivitou. V literatuře, se nejčastěji vyskytuje jedna technika potlačení emisivity - technika používaná výrobci infračervených kamer. Nicméně dvě další techniky jsou zmiňovány okrajově. Nejsložitější je technika používaná výrobci infračervených kamer, která umožňuje nastavení mnoha parametrů, ale je obtížné ji začlenit do vlastního řešení. Naproti tomu druhou metodu lze snadno přizpůsobit. Ta využívá vztahu mezi emisivitou a čtvrtou mocninou teplot. Třetí je málo používaná technika, která se vyskytuje u některých aktivních termografických měření, kdy je termografická sekvence v countech rozdělena snímkem, kdy je dosaženo teplotní rovnováha. Hlavním cílem tohoto článku je porovnat tyto jednotlivé techniky z hlediska přesnosti a možnosti použití. Experiment ukázal, že všechny tři metody lze úspěšně použít pro potlačení vlivu emisivity. |
Abstrakt v dalším jazyce: | Emissivity is a crucial parameter for a quantitative thermography measurement. It influences measured temperature using an infrared camera. Typically, the emissivity is handled by infrared camera software but often for more complex tasks—e.g., setting and controlling the emissivity of individual pixels—a custom-made solution must be created. This can be especially beneficial for active thermography measurement and dynamic building inspection by infrared thermography as many surfaces of interest with different emissivity occur in thermographic data. In literature, one technique for suppressing emissivity occurs most often—the technique used by infrared camera manufacturers. Nonetheless, two other techniques are marginally mentioned. The most complex technique is the one used by infrared camera manufacturers, which allows many parameters to be set, but it is difficult to incorporate it into own solution. In contrast, the second one can be adapted easily, and it uses the relationship between emissivity and the fourth power of temperatures. The third one is a scarcely used technique that occurs for some active thermography measurements, in which a thermographic sequence in counts is divided by a frame when temperature equilibrium is reached. The main goal of this article is to compare these individual techniques from the point of view of the accuracy and possibility of use. The experiment showed that all three methods can be successfully used for the suppression of emissivity influence. |
Práva: | © The Author(s) |
Vyskytuje se v kolekcích: | Články / Articles OBD |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|
MUZIKA_buildings-13-00069.pdf | 3,45 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/53906
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.