Název: Human Resources for Health and Health Outcomes: Panel Data Analysis
Další názvy: Lidské zdroje ve zdravotnictví a zdravotní výsledky: Panelová analýza dat
Autoři: Kureková, Lucie
Hejduková, Pavlína
Komárková, Lenka
Citace zdrojového dokumentu: KUREKOVÁ, L. HEJDUKOVÁ, P. KOMÁRKOVÁ, L. Human Resources for Health and Health Outcomes: Panel Data Analysis. Prague Economic Papers, 2023, roč. 32, č. 2, s. 205-224. ISSN: 1210-0455
Datum vydání: 2023
Nakladatel: University of Economics Prague
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85159174459
http://hdl.handle.net/11025/54404
ISSN: 1210-0455
Klíčová slova: lidské zdroje ve zdravotnictví;úmrtnost;ekonometrický model;panelová data
Klíčová slova v dalším jazyce: human resources for health;mortality rate;econometric model;panel data
Abstrakt: Tato studie si klade za cíl zhodnotit účinky vybraných klíčových faktorů na výsledky zdraví. Bohužel statistické výkaznictví v této oblasti není harmonizováno a v některých zemích zcela chybí. Z tohoto důvodu mohou cenné informace pro analýzu zdravotních determinant chybět nebo být přehlíženy. Pomocí dvou různých databází jsme získali data z 61 zemí za období 2000–2015. Pro analýzu panelových dat s více než 660 pozorováními byl použit lineární smíšený model. Tento dokument přispívá k diskusi o ekonomii zdraví statistickým testováním vztahu mezi zdravotními výsledky a proměnnými, jako je zdravotnický personál, výdaje na zdravotnictví a infrastruktura. Výsledky potvrzují důležitost výdajů na zdravotnictví a zdravotnické infrastruktury. Velikost a směr účinku se však mezi zeměmi s různou úrovní příjmů liší. Z hlediska lidských zdrojů se počet lékařů ukázal jako významný pouze v zemích s nižšími příjmy.
Abstrakt v dalším jazyce: This study aims to evaluate the effects of selected key factors on health outcomes. Unfortunately, statistical reporting in this field is not harmonized, and in some countries it is completely absent. For this reason, valuable information for health determinant analysis may be lacking or overlooked. Using two different databases, we obtained data from 61 countries for the period 2000–2015. To analyse panel data with over 660 observations, a linear mixed model was applied. This paper contributes to the health economics debate by statistically testing the relationship between health outcomes and variables such as healthcare personnel, healthcare expenditure and infrastructure. The results confirm the importance of healthcare expenditure and healthcare infrastructure. However, the size and direction of the effect vary among countries with different income levels. In regard to human resources, the number of doctors proved to have a significant effect only in lower-income countries.
Práva: © The Author(s)
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFU)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Human Resources for Health and Health Outcomes_ Panel Data Analysis_.pdf371,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54404

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD