Název: Projektové praktikum v přípravě vyučujících prvního a druhého stupně základní školy
Další názvy: Project practice in teacher training for upper secondary schools
Autoři: Aichinger, Daniel
Citace zdrojového dokumentu: Inovace a technologie ve vzdělávání: časopis o nových metodách a inovacích v technickém a přírodovědném vzdělávání. 2023, č. 2, s. 32-36.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/55317
ISSN: 2571-2519
Klíčová slova: projektová výuka;příprava učitelů;absolventské portfolio;pracovní listy;samostatnost;kompetence k řešení problémů
Klíčová slova v dalším jazyce: project practice;teacher training;secondary school;worksheets;scientific experiments;STEM;group projects;self-reliance
Abstrakt: Článek se zaměřuje na využití metody projektové výuky při přípravě budoucích učitelů na katedře matematiky, fyziky a technické výchovy fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Studenti se při zpracovávání skupinového absolventského portfolia touto metodou učí, jak navrhovat vlastní pracovní listy pro řízenou samostatnou činnost svých žáků. V podstatě se tak nejprve sami učí pracovat stejným způsobem, jakým budou své žáky vyučovat a zažívají podobné situace jako jejich budoucí žáci. Cílem je vést studující k větší samostatnosti a přijetí zodpovědnosti za své vzdělávání, aby i oni mohli k tomuto vést svoje žáky.
Abstrakt v dalším jazyce: The article is concerned with the use of the project practice in teacher training for lower and upper secondary schools in the department of mathematics, physics and technical education in the faculty of education at the University of Plzen. The students learn how to design worksheets with scientific experiments for pupils by first exploring the phenomena by themselves in group projects and thus take a similar role as their future pupils rather then only memorizing theoretical definitions and solving advanced calculus. The goal of this approach is to improve their self-reliance so that they can help their pupils to also develop this important set of skills.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Číslo 2 (2023)
Číslo 2 (2023)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Itev_2_2023-32-36.pdfPlný text210,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55317

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.