Název: Finanční analýza konkrétního podniku
Další názvy: Financial Analysis of the real Enterprise
Autoři: Fialová, Eva
Vedoucí práce/školitel: Hruška, Zdeněk
Oponent: Dolejšová, Eva
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/12161
Klíčová slova: finanční analýza;rentabilita;likvidita;ekonomická přidaná hodnota;optimalizace finanční situace
Klíčová slova v dalším jazyce: financial analysis;profitability;liquidity;economic value added;optimization of financial position
Abstrakt: Předložená práce se skládá z teoretické a praktické části a je dělena do 5 kapitol. Jejím cílem bylo analyzovat ekonomickou situaci společnosti Europap, spol. s r.o., zhodnotit zjištěné ekonomické výsledky a podat návrh na jejich optimalizaci. V práci je vymezena problematika finanční analýzy nejprve na teoretické bázi a poté je přistoupeno k aplikaci u konkrétního podniku. Práce dále obsahuje představení společnosti Europap, spol. s r.o.. V praktické části je provedena finanční analýza, kde jsou zpracována data za období 2003 - 2012. Finanční analýza interpretuje údaje obsažené v rozvaze, výkazu zisku a ztráty a ve výkazu cash flow. Bylo provedeno vyhodnocení finanční situace pomocí ukazatelů rentability, aktivity, zadluženosti a likvidity. Dále byly vyhodnoceny soustavy ukazatelů: Kralickův rychlý test, Altmanův model, index IN a ekonomická přidaná hodnota EVA. Z analýzy poměrových ukazatelů a také z vývoje soustav ukazatelů je patrno, že společnost měla v letech 2003 2007 stabilní postavení na trhu. V roce 2008 však došlo k negativnímu finančnímu vývoji společnosti, spojené s příchodem celosvětové finanční a hospodářské krize a tento trend se držel ještě v roce 2011. Nepříznivý vývoj se společnost snažila eliminovat důsledným snížením všech zbytných provozních nákladů, došlo k přehodnocení struktury vedoucích pracovníků ve výrobě, posílení oddělení obchodního oddělení pro tuzemský trh a v průběhu roku 2012 je viděl mírný posun k lepšímu vývoji. Po intenzivním jednání se zahraničními partnery hlavně v Německu se podařilo získat nové zakázky na zpracování papíru a stálé postavení si společnost udržela i na tuzemském trhu. V práci jsou koncipovány závěrečná doporučení pro podnik Europap, spol. s r.o., která vyplývají z provedené finanční analýzy.
Abstrakt v dalším jazyce: Presented thesis comprises both theoretical and practical parts and is further divided into 5 sections. The object of this thesis is to analyze economic state of affairs of Europap, Ltd. Company; to evaluate factual economic results; and to put forward proposals on how to optimize these results. The thesis addresses the premise of Financial Analysis and its subsequent application to a specific enterprise.Europap, Ltd. Company is introduced, followed by Financial Analysis of its data from 2003 2013. It utilizes information from Balance Sheets, Profit and Loss Statements as well as Cash Flow Statements. Financial state evaluation included indicators of profitability, activity, indebtedness and liquidity. Furthermore, the following Cumulative Indicators are examined: Kralicek's Quick Test, Altman's Model, IN Index and EVA (Economic Value Added) metrics. Concluding the work are recommendations for Europap, Ltd. Company, based on the results of the performed Financial Analysis.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Eva_Fialova_(K12B0029K).pdfPlný text práce2,1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pvfialova.pdfPosudek vedoucího práce536,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
fialovaeva.pdfPosudek oponenta práce496,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ofialovaeva.PDFPrůběh obhajoby práce845,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/12161

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.