Název: Změny sídelního systému v české části Šumavy od počátku 20. století
Další názvy: The changes in settlement systém in the Czech part of the Bohemian Forest from the beginning of the 20th century on the example of the district of Klatovy
Autoři: Opatrný, Jiří
Vedoucí práce/školitel: Matušková, Alena
Oponent: Frajer, Jindřich
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18003
Klíčová slova: sídelní systém;struktura;okres;sídlo;obec
Klíčová slova v dalším jazyce: settlement system;structure;district;settlement;municipality
Abstrakt: Tato bakalářská práce je zaměřena na popsání a ukázání změn v sídelním systému v české části Šumavy od počátku 20. století. Jako názorné území bylo vybráno území okresu Klatovy. Sídelní systém je území osídlené člověkem, ve kterém se rozvíjejí sídla různých typů a velikostí. Výzkum struktury sídelního systému proběhl na základě rozboru jeho základních částí ve čtyřech letech a to v letech 1900, 1930, 1950 a 2011. Údaje o struktuře sídelního systému v jednotlivých letech jsou v této práce porovnávány mezi sebou. Nejvíce jsou porovnávány údaje z let 1930 a 1950 kvůli historickým událostem, které se mezi těmito roky udály. V práci je i základní historický vývoj daného období. Rok 2011 je jako poslední a nejbližší rok současnosti rozebrán s větší důkladností. Struktura sídelního systému je zkoumána především díky údajům o počtu samostatných obcí, počtu částí obcí, počtu sídel, počtu zaniklých sídel, velikostech největších obcí a velikostních kategorií sídel.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on describing and showing changes in the settlement system in the Czech part of the Bohemian Forest from the beginning of the 20th century. As an illustrative territory was choosen the district of Klatovy. The settlement systém is a territory inhabited by human where is developing settlements of various types and sizes. The research of structure of the settlement system took place on base the analysis of its base parts in four years and the years are 1900, 1930, 1950 and 2011. Figures about the settlement system in this four years are compare in this thesis. Most are compared figures for from years 1930 and 1950 due to historical events, which took place in this period. Year 2011 is the last and the nearest year of today. This year is analyzed with greater thoroughness. The structure of the settlement system is primarily research thanks the figures of number of municipalities, number of parts of municipalities, number of settlements, number of extinct settlemnets, sizes of the biggest municipalities and size categories of settlements.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Opatrny.pdfPlný text práce5,06 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Opatrny - v.zipPosudek vedoucího práce347,56 kBZIPZobrazit/otevřít
oponent-Opatrny - o.pdfPosudek oponenta práce165,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Opatrny.PDFPrůběh obhajoby práce522,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18003

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.