Název: Nové formy tvorby multimediálních učebnic
Další názvy: New forms of multimedia textbooks
Autoři: Krotký, Jan
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20694
Klíčová slova: multimediální učebnice;výukový materiál;interaktivní výuka;multimediální výuka;výzkum učebnic
Klíčová slova v dalším jazyce: multimedia textbook;learning material;interactive teaching;multimedia teaching;textbook research
Abstrakt: Disertační práce se věnuje výzkumu struktury a strukturních komponent elektronické, multimediální a interaktivní učebnice pro základní školy. Autor pracuje s metodou J. Průchy (1998) pro měření didaktické vybavenosti klasických učebnic. Před aplikací je tato metoda inovována o nové komponenty a stávající komponenty jsou revidovány směrem k jejich přenositelnosti na nové médium. Tato inovovaná metoda je aplikována na reprezentativní vzorek sedmi českých elektronických učebnic pro základní školy. Zjištěné hodnoty jsou porovnávány se vzorkem patnácti klasických, papírových učebnic. Kromě didaktické vybavenosti jako celku se autor zaměřuje především na aparát řízení učení a variabilitu zjištěných dílčích dat. Výsledky provedeného výzkumu ukazují srovnatelnou didaktickou vybavenost mezi učebnicemi klasickými (hodnocenými původní metodou J. Průchy) a učebnicemi elektronickými (hodnocenými upravenou metodou). Při porovnání jednotlivých aparátů učebnice se objevují zajímavé extrémy, primárně související s charakteristikou některých vzorků multimediálních učebnic. Na tyto extrémy upozorňuje vyšší míra variability měřených dat u učebnic elektronických. Část práce se zabývá i preferencí uživatelů při výběru elektronických učebnic. Tato kvalitativní část byla realizována metodou polostrukturovaného rozhovoru s několika respondenty. Respondenti se seznámili se zkoumaným produktem a následně odpovídali na výzkumníkem kladené otázky. Otázky byly prokládány jednoduchými praktickými úkoly specifickými pro každou elektronickou učebnici z daného vzorku. Kromě uvedených výzkumů obsahuje práce také dílčí výzkum vybraných komponent dnešních elektronických učebnic. Jedná se analýzu (obsahová analýza) interaktivních aktivit pro jejich identifikaci, následnou klasifikaci a implementaci do inovované metody J. Průchy (1998). Prováděný výzkum byl finančně podpořen z prostředků studentské grantové soutěže, konkrétně grantem č. SGS-2013-058 Analýza multimediálních učebnic z hlediska užitých forem a struktury.
Abstrakt v dalším jazyce: The dissertation is dedicated to a research of structure and structure components in electronic, multimedia and interactive textbooks for primary schools. The author uses J. Průcha methodology (1998) to measure educational facilities of classical textbooks. Prior its application, the method is innovated by new components and existing components are reviewed from the point of their possibility to be transferred to new medium. This upgraded method is applied to a representative sample of seven Czech electronic textbooks for primary schools. The obtained values are compared with a sample of 15 classic, paper textbooks. Besides educational facilities as a whole, the author focuses especially on the tool of learning management and variability of observed intermediate data. Results of the carried research point out the comparable educational facilities between classic textbooks (evaluated using the original method of J. Průcha) and electronic textbooks (evaluated by the innovated method). While comparing individual tools of textbooks, interesting extremes were discovered, primarily related to the character of some multimedia textbooks samples. These extremes are highlighted by higher variability of measured data at electronic textbooks. Part of the thesis is also focused on preferences of users while selecting electronic textbooks. This qualitative part was implemented by using the method of semi-structured interview with several respondents. The questions were given in simple practical tasks which were specific for each of the electronic textbook sample. In addition to the given researches, the dissertation also includes a partial research on selected components of today´s electronic textbooks. This is an analysis (content analysis) of interactive activities for their identification and subsequent classification and implementation into the innovated method of J. Průcha (1998). The conducted research was supported from funds of student grant competition, in particular by grant no. SGS-2013-058 The Analysis of multimedia textbooks from the point of used forms and structure¨.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Disertační práce / Dissertations (KVD)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Krotky_multimedialni_ucebnice.pdfPlný text práce13,27 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Posudek_KROTKY.pdfPosudek vedoucího práce190,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Posudek_Kr_Sl.pdfPosudek oponenta práce1,39 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-protokol Krotky115.pdfPrůběh obhajoby práce273,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20694

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.