Název: Počáteční a okrajové úlohy s hysterezní smyčkou
Další názvy: Initial and boundary value problems with hysteresis loop
Autoři: Brabcová, Eva
Vedoucí práce/školitel: Holubová Gabriela, Doc. Ing. Ph.D.
Oponent: Cibulka Radek, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/23754
Klíčová slova: hystereze;počáteční úloha;okrajová úloha;omezené řešení;fučíkovo spektrum;zobecněné spektrum
Klíčová slova v dalším jazyce: hysteresis;initial value problem;boundary value problem;bounded solutions;fučík spectrum;generalized spectrum
Abstrakt: Práce je zaměřena na počáteční a okrajové úlohy pro obyčejnou diferenciální rovnici s hysterezí a na studium vlastností jejich řešení. Nejprve je představen jev hystereze a několik matematických modelů systémů s hysterezí, poté zkoumáme vybrané počáteční a okrajové úlohy. V případě počátečních úloh se věnujeme především omezenosti řešení v závislosti na parametrech úlohy a u okrajových úloh množině hodnot parametrů, pro které mají úlohy netriviální řešení. Hlavní výsledky práce se týkají úloh se symetrickou a s nesymetrickou hysterezní smyčkou, u nichž zobecňujeme a rozšiřujeme teorii známou pro speciální případy. Součástí práce jsou rovněž numerické experimenty ze softwarů Matlab a Mathematica, které teoretickým výsledkům zcela odpovídají.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis is devoted to initial and boundary value problems for ordinary differential equation with hysteresis and to the study of properties of their solutions. First, hysteresis phenomenon and several mathematical models of systems with hysteresis are introduced, then chosen initial and boundary value problems are investigated. In the case of initial value problems the thesis primarily focuses on bounded solutions depending on problem parameters, and in the case of boundary value problems we focus on the set of the values of parameters for which the studied problems have nontrivial solutions. The main results concern the problems with symmetric and asymmetric hysteresis loop and they generalize and extend the theory known for special cases. The thesis also contains numerical experiments from software packages Matlab and Mathematica, which correspond to the theoretical results.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Brabcova.pdfPlný text práce5,98 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PV_Brabcova.pdfPosudek vedoucího práce165,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PO_Brabcova.pdfPosudek oponenta práce244,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
P_Brabcova.pdfPrůběh obhajoby práce37,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/23754

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.